Glumački ansambl

Selma Ćosić


glumica



Uloge

Ante Tomić: Što je muškarac bez brkova, red. Ivan Leo Lemo - (2024)
Julija, Baba
Vokali u songovima

Nedžma Čizmo: Vilenjaci, red. Selma Ćosić - (2023)

Miroljub Mijatović: Fejzbukovci, (de)generacija, red. Miroljub Mijatović - (2016)

Branislav Nušić: Gospođa ministarka, red. Slađana Kilibarda - (2015)
Soja

Robert Krajinović: (Nad)REALNO sa Nezirom Šukalo, red. Robert Krajinović - (2015)
Apsolventica glume, Nezira Šukalo
Glasovi iz Off-a

Lana Šarić: Pingvin, red. Miroljub Mijatović - (2015)
Ljepotica

Hasan Džafić: Pozorišni bonton, red. Miroljub Mijatović - (2014)

Jiri Streda: Crvenkapica na zrnu graška, red. Miroljub Mijatović - (2014)
Bajka

Hasan Džafić & Lajla Kaikčija & Grupa autora: Gluha svadba, red. Lajla Kaikčija - (2014)

Vesna Ognjenović & Budimir Nešić – Grupa autora: Pozdravi nekog, red. Miroljub Mijatović - (2014)
Nada

Mirela Trepanić: Gole žene... I u babi ima vitamina, red. Mirela Trepanić - (2013)
Femka

Autorstva

Nedžma Čizmo: Vilenjaci, red. Selma Ćosić - (2023)
Režija
Izbor kostima
Izbor scenografskih elemenata
Izbor muzike

Rođena u Sarajevu 1988. godine. Osnovnu i srednju ekonomsku školu završila je u Brezi. Nakon srednje škole upisuje Studij pedagogije i psihologije i završava dvije godine, a zatim upisuje Akademiju dramskih umjestnosti u Tuzli, gdje diplomira 2012. godine u klasi profesora Vlade Keroševića.

Tokom studija glume igrala je u različitim predstavama i tumačila sljedeće uloge: Berta u predstavi Otac Augusta Strindberga, u režiji Vlade Keroševića; Didona u predstavi Eneida Vergilija, u režiji Nebojše Bradića; Roxie Heart u predstavi Adem i Eva grupe autora, u režiji V. Keroševića; Frosina u predstavi Tvrdica Molierea, u režiji V. Keroševića; Majka u predstavi Ja ili neko drugi Maje Pelević, režiji V.Keroševića.

Igrala je u filmovima: Djeca, u režiji Aide Begić (2010), te Nešto slatko u režiji Jelene Gavrilović (2011).

Nakon studija glume radila je glumačke radionice i ulične performanse u Londonu, Barceloni i Lisabonu, i to sa organizacijom Youth in action.

U Bosansko narodno pozorište Zenica dolazi 2013. godine kao mlada pripravnica, gdje je ostala da radi tri godine. Neke od glumačkih kreacija pokazala je u ulogama: Femka u predstavi Gole žene... I u babi ima vitamina po tekstu i u režiji Mirele Trepanić; Vanda u predstavi Gluha svadba Hasana Džafića, Lajle Kaikčije i grupe autora, u režiji Lajle Kaikčije; Nezira u predstavi (Nad)REALNOsa Nezirom Šukalo autora i reditelja Roberta Krajinovića; Soja u predstavi Gospođa ministarka Branislava Nušića, u režiji Slađane Kilibarde.

Bila je narator u horskom spektaklu Srebrenički inferno Džemaludina Latića, a po dirigovanju Milenka Karovića, koji je prikazan u glavnom gradu Norveške, Oslu 2015. godine, te u Mariboru u Sloveniji 2016. godine.

Na Dječjoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica igrala je u predstavama: Crvenkapica na zrnu graška po tekstu Jiri Streda, u režiji Miroljuba Mijatovića, lik: Bajka (2014); Pozorišni bonton po tekstu Hasana Džafića, u režiji Miroljuba Mijatovića (2014); Pozdravi nekog, po tekstu Vesne Ognjenović i Budimira Nešića, a u režiji Miroljuba Mijatovića; lik Nada, psiholog (2015); Pingvin po tekstu Lane Šarić; u režiji Miroljuba Mijatovića, lik Ljepotica (2015); te igrano plesni performans Fejzbukovci, (de)generacija, u režiji Miroljuba Mijatovića, (2016).

Iz pozorišta odlazi u Saudijsku Arabiju gdje narednih nekoliko godina radi kao stjuardesa za kompaniju Saudia Airlines, smatrajući da joj za bavljenje pozorišnom umjetnošću treba više životnog iskustva. U glavnom gradu Rijadu živi sve do 2019. godine, kada odlazi u Indiju, gdje završava studij za instruktoricu joge i aerial joge. U Zenicu se vraća iste godine, gdje počinje raditi kao joga instuktorica.

Bila je dio brojnih internacionalnih glumačkih radionica, a u julu 2021. godine igrala je u performansu Studio Teatra A Beloved Enemy.

Krajem 2021. godine počinje raditi na radiju Zenit kao urednica, gdje ostaje godinu dana, nakon čega se, 2023. godine, vraća u Bosansko narodno pozorište Zenica.