Ostali članovi

Ajla Bešić


rediteljka - pripravnica



Autorstva

Benjamin Bajramović: Ptica od pijeska, red. Ajla Bešić - (2023)
Režija

Emina Omerović: Sve to je iz kuće, red. Ajla Bešić - (2023)
Režija

Rođena je 1999. godine u Zenici. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Kaknju, nakon čega upisuje studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je diplomirala 2023. godine pozorišnom predstavom Ahasver autora Vasily Sigareva.

Režirala je predstavu Sve to je iz kuće prema tekstu Emine Omerović, a u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za koju je dobila Specijalnu nagradu žirija na XXII festivalu bh. drame Zenica 2023. Također je režirala performans Be Our Voice u sklopu festivala WARM 2023. Kao rediteljica je učestvovala u trećem izdanju Teatra u kvartu u organizaciji udruženja Pogon. Kao asistentica reditelja radila je na predstavi Istina ili izazov autorice Zoe Ibrahimović, a u režiji Alena Šimića (Sarajevski ratni teatar, 2023). Osim rada na studentskim filmovima i predstavama i tokom studija radila je kao asistentica režije na predstavama: To nikad nigdje nije bilo po tekstu Tvrtka Kulenovića, u režiji Dine Mustafića (Narodno pozorište Sarajevo, 2021) i Umjetnik u gladovanju Franza Kafke, u režiji Alena Šimića (Narodno pozorište Sarajevo, 2022), kao i na kratkom filmu Sevap/Mitzvah Sabine Vajrače. Koordinatorica je Directors Summit Talents Sarajevo programa u sklopu Sarajevo Film Festivala.

2023. godine počinje raditi kao pripravnica na mjestu rediteljke u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Nagrade

SPECIJALNA NAGRADA ZA ANGAŽOVAN I KREATIVAN PRISTUP AKTUELNIM TEMAMA - XXII festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2023. (Emina Omerović: SVE TO JE IZ KUĆE, Režija: Ajla Bešić)