Uprava

Merima Handanović


voditeljica Službe za odnose s javnošću


+387 62 796 058



Autorstva

Dennis Kelly: Siročad, red. Ivan Plazibat - (2021)
Lektorica

Mario Ćulum: Žiranti, red. Muhamed Bahonjić - (2021)
Lektorica

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski: Psić boje neba, red. Darko Kovačovski - (2021)
Lektorica

Martin McDonagh: Sakati Billy sa Inišmana, red. Predrag Štrbac - (2020)
Jezička adaptacija
Lektorica

Branko Ćopić – Miroljub Mijatović – Abidin Čolaković: Ježeva kućica, red. Miroljub Mijatović - (2019)
Jezička adaptacija
Lektorica

Dž. B. Šo – L. Šarić: Savršen proizvod, red. Miroljub Mijatović - (2019)
Lektorica

Čarls Vej: Talas hladnog vremena, red. Miroljub Mijatović - (2019)
Jezička adaptacija
Lektorica

John Retallack: Hannah i Hanna, red. Miroljub Mijatović - (2018)
Lektorica

Dejan Dukovski: Bure baruta, red. Nina Nikolikj - (2018)
Lektorica

William Shakespeare, Arthur Brooke: Romeo i Julija, red. Selma Spahić - (2018)
Lektorica

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski: Prodani smijeh, red. Darko Kovačovski - (2017)
Jezička adaptacija
Lektorica

Fuad Tabak: Bajka u bajci, red. Željko Milošević - (2017)
Lektorica

Selvedin Avdić: Moja Fabrika, red. Selma Spahić - (2017)
Lektorica

Luc Hibner: Nakaze, red. Emin Hajrić - (2016)
Lektorica

Rođena je 1991. godine u Zenici. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici na Odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost 2014. godine, a magistrirala je 2017. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za bosanski, hrvatski, srpski jezik i na Odsjeku književnosti naroda BiH na temu Lingvostilistička analiza poetskog diskursa Arsena Dedića pod mentorstvom prof. dr. Hasnije Muratagić-Tune. Doktorirala je 2023. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Odsjeku za komparativnu književnost na temu Ženski likovi u proznom djelu Antona Pavloviča Čehova i Ive Andrića – poetičke sličnosti i razlike pod mentorstvom akademika, prof. dr. Dževada Karahasana, emeritusa.

Urednica je, lektorica i recenzentkinja više književnih studija, knjiga poezije i proze. Tokom svog profesionalnog i pedagoškog rada, učestvovala je na 16. Šopovim danima na Plivi kao i u Gradskoj biblioteci Zenica kao voditeljica radionica kreativnog pisanja. Objavljivala je poeziju u međunarodnim zbornicima. Naučne članke i književne osvrte objavljuje u Časopisu Radovi Filozofskog fakulteta Sarajevo, u Časopisu Pismo iz Sarajeva, u Časopisu za književnost i kulturu Društva pisaca BiH Život, u Časopisu za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta iz Mostara, te u Časopisu Blagodarje iz Novog Sada.

Zaposlena je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na mjestu voditeljice Službe za odnose s javnošću. Od 2016. godine je ispred Bosanskog narodnog pozorišta Zenica koordinatorica Evropske manifestacije Noć teatra - Noć teatra BiH. Tokom rada u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bila je angažirana na pripremi i realizaciji Festivala bosanskohercegovačke drame, Internacionalnog festivala edukativnog teatra - IFET,  kao i drugih manifestacija i aktivnosti koje organizira BNP Zenica. Izvršna je producentica kratkog dokumentarnog filma Moje Pozorište - Moja Fabrika u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji je nastao povodom obilježavanja četrdeset godina rada u sadašnjoj zgradi Pozorišta. Potpisuje lekture petnaest predstava u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica od 2016. godine do danas. Radi lekturu i korekturu svih promotivnih materijala Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. 

Od 2018. godine je angažovana kao stručnjakinja iz prakse na predmetu Odnosi s javnošću u kulturi na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici. Objavila je dvije zbirke poezije Kihoteske (2016) i Sančopanteske (2018), te naučnu studiju Jezik i stil Arsena Dedića (2019).

 

Bibliografija

Naučna studija:

1. Jezik i stil Arsena Dedića, Gradska biblioteka Zenica, Zenica, 2019.

Naučni radovi:

1. Lik zaručnice kod I. Andrića i A. P. Čehova: Izuzetna i slobodna, Časopis Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Sarajevo, 2021., br. XXIV, str. 315–329.

2. Arsen Dedić: eiron, Časopis o vaspitanju i obrazovanju dece i odraslih Blagodarje, Biblioteka matice srpske Novi Sad, 2020., br. 9, str. 20–25.

3. Ironijski modus heroja u dramama A. P. Čehova: Ljubav u vrijeme ironije, Časopis Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Sarajevo, 2020., br. XXIII, str. 305–317

4. Stranci u svom (u romanima "Noćno vijeće" i "Uvod u lebdenje" Dževada Karahasana), Časopis Radovi Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Sarajevo, 2023., u štampi

5. Utjeha "slobode" i spas u egzilu (u romanu "Uvod u lebdenje" Dževada Karahaana), Časopis Pismo, Sarajevo, 2024., u štampi

Osvrti:

1. Poetika pamćenja (jedne) smrti, Časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta, Matica hrvatska Mostar, Mostar, 2018., br. 99, str. 104–106, O: Adnadin Jašarević, Meduzin pogled, Planjax, Tešanj, 2017.

2. Danilo Kiš, pisac svjetske književnosti, Časopis za književnost i kulturu Život, Društvo pisaca BiH, Sarajevo, 2019. br. 1–2, str. 221–222, O: Midhat Kurtović: Između etike i estetike. Eksplicitna po-etika Danila Kiša, Buybook, Sarajevo/Zagreb, 2018.

3. Poezija ispisivanja smrti od Adema do posljednjeg čovjeka, Časopis za književnost i kulturu Život, Društvo pisaca BiH, Sarajevo, 2019. br. 1–2, str. 248–249, O: Emina Selimović, Ademove suze, Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje, 2018.

Recenzije objavljene u knjigama:

1. Haiku nove osjećajnosti / Haiku of the new sensibility, U: Smajil Durmišević: Treptaji na mjesečini / Flickers in the Moonlight, Meligrafprint, Zenica, 2018, str. 13–20

2. Edukacijsko-pedagoški pristup stvaranja poetskog književnog djela za djecu, U: Nisveta Kozlić: Sovin šumski bonton, 2023, str. 31–32

Zbirke poezije:

1. Kihoteske, Gradska biblioteka Zenica, Zenica, 2016.

2. Sančopanteske, Gradska biblioteka Zenica, Zenica, 2018.