Novosti

Uto, 17. 10. 2023.

Počele probe za novu predstavu za djecu "Ptica od pijeska"


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počele su probe za novu predstavu za djecu „Ptica od pijeska“ prema tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Premijerna izvedba ove predstave najavljena je za prvu polovinu mjeseca novembra.

Prema riječima rediteljke predstave Ajle Bešić: „'Ptica od pijeska', autora Benjamina Bajramovića, priča nam priču o dječaku Silvanu koji ljubav poistovjećuje sa materijalnim stvarima. Zajedno sa lutkom Jednookim Feliksom odlazi na put kako bi pronašao Pticu od pijeska koja će mu ispuniti želju, ali na tom putu otkriva šta je to ljubav zapravo. Zraka Sunca u tegli, Čovjek ogledalo i Pas vezan ničim nam pomažu da naučimo kako pravo prijateljstvo čak i zle čarobnjake pretvara u dobre i kako nam laži ne mogu donijeti ništa dobro.“

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je zadužena Adisa Vatreš-Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.