Novosti

Uto, 24. 10. 2023.

Tri izvedbe za djecu u ovoj sedmici u Zeničkom pozorištu


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će u ovoj sedmici biti upriličene tri izvedbe predstava za djecu – dvije izvedbe predstave „Ježeva kućica“ i jedna izvedba predstave „Avanture malog Zvjezdana“.

Predstava „Ježeva kućica“ nastala prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići bit će upriličena u srijedu, 25. oktobra u 11 i 12.30 sati na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Predstava „Ježeva kućica“ je premijerno izvedena u decembru 2019. godine i od tada je omiljena kod najmlađih, ali i onih starijih posjetitelja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i kolika je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodžić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je bio zadužen Abidin Čolaković. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begićević, a kostimografiju i kreaciju maski Ena Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Predstava „Avanture malog Zvjezdana“ na repertoaru je u subotu, 28. oktobra u 11 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima reditelja Željka Miloševića: „Odrastati srećan velika je, ako ne i najveća vrijednost koju može život da nam podari. Da bi se to izistinski i dogodilo, tj. ostvarilo naše srećno odrastanje, potrebno je mnogo lijepih stvari da se sretne i umnoži na raskrsnici vremena u kojem počinje ulica putovanja koju odabere naše djetinjstvo i život. Na tom putovanju svako od nas uči, pa i onda kada preskače lekcije, da se za mnogo toga treba potruditi, a da nam za taj trud i osobnu dobrotu dolaze najljepše nagrade. A šta bi to drugo bilo ako ne ljubav i prijateljstvo. Baš o tome priča naša predstava za djecu 'Avanture malog Zvjezdana'.“ U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a scensku muziku Abidin Čolaković i Alen Ruvić. Za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić.