Novosti

Pon, 30. 10. 2023.

Dramsko-pedagoška radionica "Kamišibaj" u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica


U okviru programa dramsko-pedagoških edukacija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u saradnji sa Udrugom „Kaleido“ koja djeluje u Hrvatskoj i Sloveniji, planirana je radionica na temu „Kamišibaj u radu s djecom“, a pod nazivom „Kamišibaj: Umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika“. Radionica je namijenjena za odgajatelje i prosvjetne radnike, a održat će se u utorak, 31. oktobra u 11 sati u Zeničkom pozorištu.

Kamišibaj je japansko sliko-narativno pozorište. Učesnici će se upoznati sa kamišibajem kao sa umjetnošću, ali i kao sjajnim alatom za rad sa djecom. Radionica počinje kratkim predavanjem na kojem će se predstaviti njegovo ishodište i dati uvid u modifikacije koje doživljava u novije doba. Nakon toga, uslijedit će nekoliko izvedbi koje će prikazati strukturu kamišibaja, istražiti kako različite umjetnosti surađuju unutar njega, te naglasiti njegovu pedagošku važnost.

Voditeljica radionice je Iva Nemec, profesorica kroatistike i talijanistike te univerzitetska specijalistica dramske pedagogije. Osnivačica je Udruge „Kaleido“ i „Putujućeg festivala kamišibaj kazališta  - Teatrin“. Kroz dramsko-pedagoški rad bavi se unapređenjem nastavne prakse te poticanjem čitanja i stvaralačkog izražavanja kroz svekoliki pozorišni medij. Kao vanjska saradnica angažovana je na kolegijima Dramskog odgoja, Scenske kulture i lutkarstva, Svjetske i Hrvatske dječije književnosti na Učiteljskim fakultetima u Zagrebu, Čakovcu, Puli i Mariboru, te na Storytelling akademiji u Zagrebu.

Bosansko narodno pozorište Zenica već dugi niz godina unutar svojih edukacijskih programa djeluje prema djeci, ali i prema odgajateljima, nastavnicima i profesorima razredne nastave, i to kako bi im pomoglo razumjeti i primijeniti dramsko-pedagoške tehnike u njihovom radu i djelovanju.