Novosti

Uto, 31. 10. 2023.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana dramsko-pedagoška radionica "Kamišibaj"


U okviru programa dramsko-pedagoških edukacija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i u saradnji sa Udrugom „Kaleido“ koja djeluje u Hrvatskoj i Sloveniji, danas, 31. oktobra je održana radionica na temu „Kamišibaj u radu s djecom“, a pod nazivom „Kamišibaj: Umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika“, a namijenjena je za odgajatelje i prosvjetne radnike.

Prema riječima voditeljice radionice Ive Nemec, univerzitetske specijalistice dramske pedagogije: „Kamišibaj je japansko sliko-narativno pozorište i umjetnost pripovijedanja uz pomoć slika na maloj stolnoj pozornici. Ta pozorišna umjetnost je izvrstan medij, koji može poslužiti u odgojno-obrazovnim procesima, odnosno u radu s djecom, kojom potičemo djecu da pripovijedaju i razvijaju maštu, kreativnost, likovnu i govornu izražajnost, te komunikacijske i jezične vještine.“

Rukovoditeljica Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Ermina Nišić istakla je da Dječija, omladinska i lutkarska scena konstantno ulaže u edukacije, kako djece, tako i prosvjetnih radnika i odgajatelja. Dodala je da se nadaju da će prosvjetni radnici i odgajatelji metode naučene i usvojene u Pozorištu, koristiti u svom svakodnevnom radu i djelovanju.

Učesnica radionice i direktorica Privatne predškolske ustanove „Abakus“ Emina Talić-Hakanović kazala je da je kamišibaj medij koji u odgojno-obrazovnim ustanovama može pomoći u razvoju govora i samopouzdanja kod djece, razvoju kreativnosti i mašte i jednostavno unaprijediti rad odgajatelja na dramskom stvaralaštvu u vrtićima.

Bosansko narodno pozorište Zenica već dugi niz godina unutar svojih edukacijskih programa djeluje prema djeci, ali i prema odgajateljima, nastavnicima i profesorima razredne nastave, i to kako bi im pomoglo razumjeti i primijeniti dramsko-pedagoške tehnike u njihovom radu i djelovanju.