Novosti

Čet, 30. 11. 2023.

Tri reprizne izvedbe predstave za djecu "Ptica od pijeska"


Nakon premijerne izvedbe predstave za djecu „Ptica od pijeska“ nastale prema dramskom tekstu Benjamina Bajramovića, u režiji Ajle Bešić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u okviru Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH, ova predstava će imati svoje tri reprizne izvedbe na matičnoj sceni.

Danas, 30. novembra u 10.30 sati je izvedena ova predstava za polaznike i polaznice Privatne predškolske ustanove „Abakus“ Zenica, za učenice i učenike Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica i Osnovne škole „Dubravica“ Preočica – Vitez. Ista predstava će biti izvedena u subotu, 2. decembra u 11 sati i ulaznice za ovu predstavu su u prodaji u Službi marketinga i prodaje Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Treća izvedba ove predstave će biti organizovana u ponedjeljak, 4. decembra u 11 sati za učenice i učenike Osnovne škole „Skender Kulenović“ Zenica, Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ Zenica i Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica. Niz izvedbi predstave „Ptica od pijeska“ će biti upriličeno u sklopu 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, ali i povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, pa će u skladu s tim predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prisustvovati i učenice i učenici Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica.

Prema riječima autora dramskog teksta Benjamina Bajramovića: „Ptica od pijeska je bajkovita parabola o ljubavi. Naš vijek je bolno materijalistički. Nikad više duhovnjaka i njihovih sljedbenika, a nikad manje duha. Dječak Silvan, odgojen svojim vremenom, ljubav percipira kroz čin kupovine. Bilo je potrebno da se iz tog vremena iščaši u neko sasvim drugo vrijeme, u Izasvijet, da prođe kroz šareni svijet Čovjeka Ogledala, Psa vezanog ničim, Zrake Sunca u tegli, Ptice od pijeska i Jednookog Feliksa, da bi, prosto i naivno i bezuslovno, kako djeca upijaju, upio zdrave predodžbe o suštini ljubavi. Nama ostaje ovaj svijet, Ispredsvijet. Bez Ptice od pijeska, primorani smo da suštinu ljubavi pronađemo sami.“

U predstavi igraju: Adem Smailhodžić, Anđela Ilić, Siniša Vidović, Zlatan Školjić i Adna Kaknjo. Dramaturginja predstave je Nedžma Čizmo. Za scenografiju je bila zadužena Adisa Vatreš Selimović, a za kostimografiju Sabina Trnka. Muziku predstave potpisuje Rijad Kaniža.