Novosti

Pet, 8. 12. 2023.

Edukacija svjetlo-majstora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica trudimo se da naše kolegice i kolege odlaze na edukacije i unaprjeđuju svoja znanja i vještine u cilju što boljeg omogućavanja rada. Educiranjem kolegica i kolega pružamo našoj publici bolji i kvalitetniji užitak u gledanju naših projekata. U ovoj godini su naši svjetlo-majstori drugi put bili na edukaciji i vratili nam se sa novim znanjima i vještinama. Na radionici Udruženja "Kontakt" Sarajevo, koja je bila upriličena u Sarajevskom ratnom teatru od 2. do 5. decembra pod vodstvom Luigia Biondia, učestvovali su naši svjetlo-majstori Samir Jašar i Elvis Ahmović.

Prema riječima Samira Jašara, svjetlo-majstora Zeničkog pozorišta: „Moram istaći veliko zadovoljstvo što smo imali priliku učiti od jednog fenomenalnog dizajnera svjetla. Bosna i Hercegovina ima jedan veliki problem kada je naš posao u pitanju jer u našem obrazovnom sistemu ne postoji prilika za  školovanje za dizajnera svjetla. Tako da je ovo bila izvrsna prilika za nas majstore svjetla da se dodatno edukujemo. Generalno u mnogim našim kulturnim ustanovama svjetlo se posmatra kao samo jedan od tehničkih aspekata predstave, a ne nešto što predstavi daje vizuelni identitet. Sa Luigijem smo radili mnoge zanimljive stvari, a istakao bih one koje nemamo često priliku raditi i primjenjivati u našim teatrima - kreacija, ideje i 3D programiranje. Posebno me se dojmilo to što nam je dao do znanja da stvaramo, razmišljamo i da naš posao nije samo puko osvjetljenje glumaca ili muzičara koji prenose emociju, nego da i mi stvaramo i prenosimo emociju, stanje, poruku, atmosferu. Ja se iskreno nadam da će ovakvih radionica i edukacija biti što više i da će nadležni prepoznavati potrebe da svi skupa pravimo i radimo bolje i ljepše stvari.”

Četverodnevna radionica dizajna svjetla „Thinking the Light – Drawing the light pod vodstvom dizajnera svjetla Luigia Biondia, profesora Dramaturgije dizajna svjetla na Nacionalnoj akademiji Silvio D'Amico i Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi, Milano obuhvatala je čitanje i analizu dramskog teksta, kreiranje koncepta rasvjete, izradu 3D prikaza i nacrt plana rasvjete, dodjeljivanje uloge svakom rasvjetnom tijelu i usmjeravanje i uvezivanje rasvjetnih tijela, proučavanje scena u dizajn modu i pretprodukciju predstave, prezentaciju - konačan izgled i ispis.