Novosti

Čet, 04.05.2017.

U petak počinje XVI međunarodni festival bh. drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017.


U susret XVI festivalu bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017., koji će se održati od 05. do 14. maja, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je danas održana konferencija za medije na kojoj su učestvovali direktor Festivala Hazim Begagić, direktor Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, selektor Festivala Nedžad Fejzić, dramaturg Hasan Džafić i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra je dobitnik prestižne EFFE etikete za 2017/18. godinu, koju dodjelje Evropska festivalska asocijacija (EFA).

Pozitivan odgovor EFFE – Europske zajednice festivala još je jedna u nizu potvrda da se radi o Festivalu visoke umjetničke kvalitetu, kao i o njegovom doprinosu  na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Etiketa EFFE dodjeljuje se festivalima koji njeguju visoke umjetničke standarde i europske vrijednosti, a internacionalni žiri ocjenio je Festival bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra kao Festival koji je dobro koncipiran i organiziran. Također, u obrazloženju stoji da se radi o Festivalu koji okuplja najbolja teatarska ostvarenja.

Direktor Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017., Hazim Begagićje izrazio zadovoljstvo povodom realizacije ovogodišnjeg, šesnaestog, Festivala, te se se zahvalio svima koji su podržali ovogodišnji Festival. Također, Begagić je predstavio Stručni žiri, koji će djelovati u sastavu: Selma Dizdar, dramaturginja iz Sarajeva, Igor Ružić, pozorišni kritičar iz Zagreba i Ermin Bravo, glumac i profesor iz Sarajeva. Pored Stručnog žirija, djelovat će i Novinarski i Žiri publike.

Direktor Drame Izudin Bajrović se zahvalio na uspješnoj saradnji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Narodnim pozorištem Sarajevo. Bajrović je istakao važnost njegovanja bh. autora i teksta, te najavio dva izvođenja u NPS, od kojih je jedna festivalska premijera, što je prvi put u historiji Festivala da festivalska premijera bude u organizaciji druge teatarske kuće. Ovoga puta se radi o festivalskoj premijeri nastaloj prema tekstu Ljubice Ostojić „Sve se nekako preživi, osim smrti“, u režiji Dine Mustafića i u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Selektor Festivala Nedžad Fejzić je iskazao zahvalnost povodom povjerene funkcije, te izjavio da je XVI festival bh. drame dobra slika naše teatarske zajednice. U okviru Takmičarskog programa će biti odigrano devet predstava među kojima je i festivalska premijera. Ovogodišnji Festival se izvodi pod motom: „Sjeme smrti: strah i/ili (nada)“.

Dramatur Hasan Džafić je najavio bogat prateći program u okviru kojeg će biti realizirano pet predstava, pet promocija knjiga i dvije izložbe. Prateći program se realizira u tri segmenta: B-program, Kids program i program „Festivalska ogledala“.

Direkcija Festivala odlučila se ove godine upustiti i u djelimičnu realizaciju ideje stare nekoliko godina – pokretanje festivalskog Kids programa koji u žižu stavlja pozorišne predstave za djecu i mlade nastale prema djelima bosanskohercegovačkih autora. Ove godine, pokusno – tek sa jednim naslovom, dramksim tekstom zeničkog književnika Fuada Tabaka, koji iza sebe već ima nekoliko uspješnih pozorišnih provjera. Sa željom da dogodine, i narednih godina, ova ideja preraste u malu reviju bh. pozorišnog stvaralaštva za djecu, ovim naglašavamo značaj koji najmlađa publika ima u svakoj teatarskoj zajednici.