Novosti

Sri, 24.05.2017.

Posjeta Ministarstva kulture Narodne Republike Kine Bosanskom narodnom pozorištu Zenica


Prijem povodom zvanične posjete delegacije umjetnika i djelatnika u organizaciji Ministarstva kulture Narodne Republike Kine će biti upriličen u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u srijedu, 24. maja, sa početkom u 11 sati na prostoru Donjeg foajea. Nakon kraćeg prijema, delegaciji će biti upriličen cjelodnevni umjetnički program u okviru kojeg će imati priliku pogledati pregled umjetničkih sadržaja u produkciji umjetničkih organizacija iz Zenice, te će biti upriličene posjete zvaničnicima Grada Zenice.

Visoka delegacija Ministarstva kulture Narodne Republike Kine tokom mjeseca maja 2017. godine organizira veliku profesionalnu posjetu država Zapadnog Balkana u cilju uspostavljanja čvršćih veza kulturne saradnje između Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe. Radi se o izuzetno velikom vladinom tijelu Narodne Republike Kine, koje djeluje kroz čak jedanaest centralnih kabineta sa izravnim ovlastima u resoru kulture, kulturnog razvitka i kreativnih industrija, sa glavnim sjedištem u Pekingu i podružnicama u svim većim kineskim gradovima. Ministarstvo kulture NR Kine upošljava nekoliko hiljada djelatnika i raspolaže budžetom od gotovo pet milijardi eura.

Budući da se radi o diplomatski koordiniranim aktivnostima, posjetu u Bosni i Hercegovini je organiziralo i koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Iako su se na zvaničnoj mapi posjete kineske delegacije našli isključivo veliki kulturni centri, gradovi Sarajevo i Banja Luka, zahvaljujući dobrim profesionalnim kontaktima koje zenički teatar razvija sa kulturnim djelatnicima i umjetnicima iz inostranstva, osigurana je i zvanična posjeta ove delegacije umjetnika i kulturnih djelatnika i gradu Zenici, koja će biti realizirana 24. maja u periodu od 11 do 16 sati.

U dogovoru i koordinaciji sa predstavnicima lokalnih umjetničkih organizacija tog dana na sceni Bosanskog narodnog pozorišta bit će organiziran kraći pregled najreprezentativnijih dijelova umjetničkog programa – muzičkog i baletnog u produkciji Omladinskog hora, Baletne škole Ars centa, Kamernog simfonijskog orkestra.

Bosansko narodno pozorište Zenica će se predstaviti sa dramskim fragmentima iz svojih repertoarskih predstava „Gluha svadba“, u režiji Lajle Kaikčije, koregografski segment predstave za djecu i mlade „Fejzbukovci“, u režiji Miroljuba Mijatovića i segment iz predstave „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić.