Novosti

Pon, 30.10.2017.

Izvedba predstave Mirjane Karanović u znaku obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke


Bosansko narodno pozorište Zenica u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane  u utorak, 31. oktobra sa početkom u 19.30 sati organizira izvedbu višestruko nagrađivane predstave, rediteljskog i glumačkog uradka Mirjane Karanović, nastale prema tekstu Tanje Šljivar „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“.

Kako je oktobar Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, Institut za zdravlje i sigurnost hrane će nakon izvedbe predstave svim posjetiteljkama i posjetiteljima BNP-a podijeliti promotivne materijale, iz kojih mogu saznati osnovne informacije o prevenciji, oboljenjima i liječenju raka dojke.

Predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i od premijerne izvedbe do sada je ukupno osvojila devet prestižnih festivalskih nagrada, uključujući i dvije Sterijine nagrade, koje su među najprestižnijim regionalnim umjetničkim priznanja u oblasti teatarske djelatnosti.

„Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ je drama koja koncept role play-a, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja – ispričati vlastiti život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri. U ovoj duodrami igraju Mirjana Karanović i Enes Salković, glumac iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Već početkom decembra ova predstava putuje u Švicarsku, gdje će imati svoja četiri izvođenja u Nacionalnom teatru Bern.