Novosti

Pet, 01.12.2017.

U ponedjeljak premijerna izvedba predstave za djecu "Ko smo mi i čime se bavimo?"


Premijerna izvedba predstave „Ko smo mi i čime se bavimo?“ autora Nijaza Mačka, u režiji i adaptaciji Miroljuba Mijatovića će se odigrati u ponedjeljak, 4. decembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 12 sati. Predstava je nastala u korpodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i Crvenog križa općine Zavidovići. Prvu premijernu izvedbu ova predstava je imala u Sarajevu, 27. novembra u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Sarajevo. Poslije zeničke premijerne izvedbe, ova predstava će biti izvedena i u Centru za kulturu Zavidovići, 6. decembra.

Na konferenciji za medije povodom premijerne izvedbe ove predstave su govorili: direktor Hazim Begagić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensur Sinanović, predstavnik Crvenog križa/krsta BiH Hasan Topalović, autor teksta i sekretar Crvenog križa općine Zavidovići Nijaz Mačak, univerzitetski predavač Munira Serdarević-Šestić, glumac Adem Smailhodžić, i predstavnik Društva Crvenog križa/krsta BiH Hasan Topalović, polaznik Dječije, omladinske i lutkarke scene BNP-a Imran Đidić i saradnica za odnose s javnošću Merima Handanović.

Minstar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović je izrazio zadovoljstvo povodom  realiziranja ovog značajnog projekta kojeg je podržano i od strane ovog ministartva. Sinanović je, također, iskazao zadovoljstvo zbog sudjelovanja u pozorišnoj edukaciji najmlađe publike, koja će zahvaljujući ovom projetu imati priliku da se upozna sa historijatom i značajem Crvenog križa/krsta.

Sekretar Crvenog križa općine Zavidovići i autor teksta Nijaz Mačak je na konferenciji za medije istakao da je prvobitna ideja teksta bila da opiše jedan radni dan sekretara Crvenog križa, te sve njegove obaveze i zadatke, te odgovornosti sa kojima se svakodnevno susreće.

Polaznik Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Imran Đidić je pojasnio kako u predstavi glumi naslovnu ulogu Henryja Dunanta, koji je osnivač Crvenog križa/krsta i koji je prema njegovom mišljenju jedan od najvećih heroja u historiji.