BNP Zenica - DOLS

be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

 
 
 • Čet, 5. 10. 2017. / Pozorište lutaka Niš / „Olovni vojnik i balerina“

  Predstava „Olovni vojnik i balerina“ inspirisana je motivima priče Hansa Kristijana Andersena.Kada pada noć, u polumraku, na jednom prašnjavom tavanu igračke oživlјavaju. Dolazak porcelanske balerine probudio je njihove duhove. Odmah je osvojila srce hrabrog vojnika, ali na njegovu nesreću, privukla je i pažnju gospodara tavanskog prostora, generala Kozje noge.

  U preispitivanju svoje hrabrosti, olovni vojnik suočava se sa pitanjem da li će uspeti da sačuva lјubav svoje izabranice i čistotu duha.


  BNP Zenica


  Pozorište lutaka Niš

  Pozorište lutaka Niš je jedino niško profesionalno pozorište za decu i jedino profesionalno lutkarsko pozorište na jugu Srbije. Na repertoaru ima oko trideset predstava u svim žanrovima lutkarske umetnosti.

  Ima važnu ulogu u estetskom i moralnom vaspitanju mladih naraštaja. Predstave Pozorišta lutaka svojim scenskim dejstvom razvijaju dečiju maštu, pobuđuju radoznalost, postavljaju pitanja i kroz scensku iluziju daju odgovore na sve moralne, etičke i estetičke dileme kojima su deca i mladi izloženi u svakodnevnom životu.

  Osnovna koncepcija Pozorišta lutaka zasnovana je na negovanju tradicije i kulturne baštine, čime se deci ukazuje na identitet i nasleđe iz kog potiču, ali i na raznovrsnosti tema i motiva, čime ih učimo da su građani sveta.

   

 • O Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni
  O Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni

  Još u toku prve profesionalne sezone, članovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (tada Narodnog pozorišta Zenica) prikazali su i prvu predstavu za djecu, bajku Dugonja,Trbonja i Vidonja Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića. Premijera je bila 25. januara 1951. godine. U sezoni 1951/52. u okviru Narodnog pozorišta Zenica dolazi  zvanično do  osnivanja Pionirskog pozorišta koje će 1978. godine biti preimenovano u Dječiju scenu, potom, 1998. godine, prerasti u Dječiju i omladinsku scenu da bi , konačno, od sredine 2005, godine djelovalo pod današnjim imenom - Dječija, omladinska i lutkarska scena.

  Opširnije...

   

 • Bonton u teatru
  Bonton u teatru

  Odlazak u pozorište ili na koncert nudi lijepu priliku da se na nekoliko sati iskorači iz stvarnosti. Međutim, ništa ne može da pokvari uživanje u pozorišnom komadu ili izvođenju nekog djela klasične muzike kao nepristojna ili nedovoljno obrazovana publika.

  Nekada je odlazak u koncertnu dvoranu ili pozorišnu salu predstavljao ritual koji je podrazumijevao svečano oblačenje, ali danas pravila odijevanja nisu tako stroga. Mlađoj publici „progledaće kroz prste" ako dođu pristojno obučeni, makar i u farmerkama. Ipak, publika i sada dolazi u posebno odabranim toaletama na premijere i svečane koncerte.

  Opširnije...