BNP Zenica - DOLS

be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

 
 
 • Obilježavanje 20.03., Svjetskog dana teatra za djecu i mlade

  U nekoliko narednih dana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica izvodimo predstavu "Kamenje" koja govori o maloljetničkom nasilju i trenutku kada bi trebalo da preuzmemo odgovornost za svoje postupke. Tako nam u srijedu, 15.3. dolaze učenici Tehničke škole; petak, 17.3. učenici Srednje mješovite škole "Mladost"; ponedjeljak, 20.3. učenici Industrijske škole, a u petak, 24.3. učenici Ugostiteljske škole. Ono što je nama posebno bitno to je da ćemo prije gledanja predstave odraditi radionicu procesne drame na temu: NE DOZVOLI DA TI SE DESI. Procesna drama je metoda dramskoga odgoja. Odsustvo publike jedno je od njezinih obilježja. Kako nije usmjerena na predstavljanje već na propitivanje i traženje odgovora na postavljena pitanja (probleme), predstavlja metodu za kvalitetno poučavanje i učenje. Ovo je prvi put da koristimo ovu metodu prije samog gledanja predstave i mnogo se radujemo izazovu. Bosansko narodno pozorište Zenica ovaj projekat realizira u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane ZDK, Odjel školske higijene. Ovim igranjima pridružujemo se obilježavanju 20. marta / ožujka, Svjetskog dana teatra za djecu i mlade.


  BNP Zenica

   

 • O Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni
  O Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni

  Još u toku prve profesionalne sezone, članovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (tada Narodnog pozorišta Zenica) prikazali su i prvu predstavu za djecu, bajku Dugonja,Trbonja i Vidonja Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića. Premijera je bila 25. januara 1951. godine. U sezoni 1951/52. u okviru Narodnog pozorišta Zenica dolazi  zvanično do  osnivanja Pionirskog pozorišta koje će 1978. godine biti preimenovano u Dječiju scenu, potom, 1998. godine, prerasti u Dječiju i omladinsku scenu da bi , konačno, od sredine 2005, godine djelovalo pod današnjim imenom - Dječija, omladinska i lutkarska scena.

  Opširnije...

   

 • Bonton u teatru
  Bonton u teatru

  Odlazak u pozorište ili na koncert nudi lijepu priliku da se na nekoliko sati iskorači iz stvarnosti. Međutim, ništa ne može da pokvari uživanje u pozorišnom komadu ili izvođenju nekog djela klasične muzike kao nepristojna ili nedovoljno obrazovana publika.

  Nekada je odlazak u koncertnu dvoranu ili pozorišnu salu predstavljao ritual koji je podrazumijevao svečano oblačenje, ali danas pravila odijevanja nisu tako stroga. Mlađoj publici „progledaće kroz prste" ako dođu pristojno obučeni, makar i u farmerkama. Ipak, publika i sada dolazi u posebno odabranim toaletama na premijere i svečane koncerte.

  Opširnije...