BNP Zenica - DOLS

be en pe

Dječija, omladinska i lutkarska scena

 
 
 • Poziv za prijavu na IX Smotru predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva
  Poziv za prijavu na IX Smotru predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva

  Ove godine, u utorak, 5.12., u Zenici će se održati IX Smotra predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva, u organizaciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

  Smotra je do prošle godine bila organizirana krajem školske godine, ali pošto se ispostavilo da su učenici tada uglavnom pod pritiskom, odlučili smo se za pomjeranje i od sada ide kao jedan od programa IFET-a (Internacionalnog festivala edukativnog teatra).

  Ovo je deveti put da Zeničko-dobojski kanton ima svoju smotru školskog dramskog stvaralaštva koju je podržalo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Pedagoški zavod Zenica.

  Obaveze predškolski ustanova i škola su da u okviru svojih dramskih, lutkarskih ili recitatorskih sekcija pripreme odgovarajuće predstave ili recitale koji po obimu scenografije i mizanscena mogu stati na Malu scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, molimo Vas, da u svojim scenskim promišljanjima pokušate osmisliti scenske elemente čija je postavka i demontaža moguća najviše u roku od 10 minuta.

  Dramske / lutkarske predstave škola moraju trajati minimalno 15 minuta, a recitali trebaju trajati oko 10 minuta, dok kod predškolskih ustanova trajanje može biti kraće.

  Opširnije...

   

 • O Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni
  O Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni

  Još u toku prve profesionalne sezone, članovi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica (tada Narodnog pozorišta Zenica) prikazali su i prvu predstavu za djecu, bajku Dugonja,Trbonja i Vidonja Mladena Širole, u režiji Franje Bičanića. Premijera je bila 25. januara 1951. godine. U sezoni 1951/52. u okviru Narodnog pozorišta Zenica dolazi  zvanično do  osnivanja Pionirskog pozorišta koje će 1978. godine biti preimenovano u Dječiju scenu, potom, 1998. godine, prerasti u Dječiju i omladinsku scenu da bi , konačno, od sredine 2005, godine djelovalo pod današnjim imenom - Dječija, omladinska i lutkarska scena.

  Opširnije...

   

 • Bonton u teatru
  Bonton u teatru

  Odlazak u pozorište ili na koncert nudi lijepu priliku da se na nekoliko sati iskorači iz stvarnosti. Međutim, ništa ne može da pokvari uživanje u pozorišnom komadu ili izvođenju nekog djela klasične muzike kao nepristojna ili nedovoljno obrazovana publika.

  Nekada je odlazak u koncertnu dvoranu ili pozorišnu salu predstavljao ritual koji je podrazumijevao svečano oblačenje, ali danas pravila odijevanja nisu tako stroga. Mlađoj publici „progledaće kroz prste" ako dođu pristojno obučeni, makar i u farmerkama. Ipak, publika i sada dolazi u posebno odabranim toaletama na premijere i svečane koncerte.

  Opširnije...