5-14.5.2017.

Dan posvećen Aliji Isakoviću

« Vijesti 14. maj 2012.

Osamdeset godina je prošlo od rođenja jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih dramatičara, pisca, leksikografa i historičara jezika i književnosti čija djela su inscenirana u skoro svim profesionalnim teatarskim kućama u BiH. Alija Isaković je tokom svog 65 godina dugog životnog vijeka napisao veliki broj dramskih, radiofonskih i proznih djela, filmskih scenarija i putopisa.  Bio je geološki tehničar, TV scenarista, urednik časopisa Život i edicije Kulturno naslijeđe BiH. Od marta 1992. do novembra 1994. godine bio je upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu.
Priredio je više djela muslimanskih pisaca i posebno prvu antologiju muslimanske književnosti Biserje 1972., prvi izbor bosanskohercegovačkih putopisaca Hodoljublje 1973, zbornik radova Hasanaginica, 1774-1974, anegdote Nasrudina-hodže 1984., te sa Hadžemom Hajdarevićem izbor iz časopisa Behar 1900-1911, a nagrađivan je više puta i to od strane Udruženja književnika BiH za prozu, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i nagrade Vaso Kosić za dramu. Njegov lik i djelo zauzimaju značajno mjesto u programu ovogodišnjeg Festivala bh drame.
Cijeli drugi festivalski dan posvećen je ovom autoru i umjetniku, čija djela su u tri navrata inscenirana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i to 1979., 1994. i 2002. godine.


PREDSTAVA “TO” NA VELIKOJ SCENI BNP-a

Sinoć je na u okviru Takmičarskog programa XI Festivala ansambl Narodnog pozorišta iz Tuzle izveo predstavu To  za koju režiju potpisuje tuzlanski glumac Adnan Omerović. Ostali sadržaji u Pratećem programu Festivala koji su posvećeni stavralaštvu ovog spisatelja upriličeni su u Maloj galeriji i na Maloj sceni “Žarko Mijatović”. Javno je emitovana radiodrama Generalijum  u produkciji Dramskog programa BH radija 1, nakon čega je upriličen razgovor o Isakovićevom književnom i dramskom stvaralaštvu, te otvorena izložba Alija Isaković na bosanskohercegovačkim scenama.  


Sandra Ikanović

 

« Vijesti