5-14.5.2017.

U srijedu odigrane tri predstave u Zenici i u Sarajevu u okviru Festivala bh. drame

« Vijesti 11. maj 2017.

Prethodnu noć u okviru Festivala bosanskohercegovačke drame su izvedene tri predstave u Narodnom pozorištu Sarajevo i u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru Pratećeg i Takmičarskog programa.

U Narodnom pozrištu Sarajevo je u okviru Takmičarskog B-programa u 19.30 sati odigrana predstava „Moja Fabrika“ nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Predstava je zasnovana na fragmentima knjige „Moja Fabrika“ Selvedina Avdića, intervjuima sa bivšim i sadašnjim radnicima zeničke Željezare, glumcima i glumicama iz ansambla predstave, te historijskim izvorima o gradu Zenici. Korišteni su, također, citati iz film „Uzavreli grad“ Veljka Bulajića u produkciji ,,Avala filma”.

Ovu predstavu možemo shvatiti kao jako bitan historijski i kulturološki dokument. Ona hronološki prikazuje razvoj i odnos grada i Fabrike. Film Veljka Bulajića ”Uzavreli grad” prikazuje samo jedan dio kulturnih, političkih i socijalnih dešavanja, dok ”Moja Fabrika” stvara jednu cjelinu koja prikazuje historiju grada i Fabrike. Na osnovu činjenica koje su iznesene u predstavi možemo stvoriti i jasnu sliku tadašnje kulturne scene u Zenici.

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u 20 sati je izvedena predstava „Rod i dom“ nastala prema tesktu Safeta Sijarića i Hasana Džafića, u režiji Vlade Keroševića i koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Akademije scenskih umjetnosti Tuzla i Centra za kulturu Zavidovići.

Isti dan, u 22 sata na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena predstava „Bunar“ nastala prema tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Darka Cvijetića i u produkciji Pozorišta Prijedor.

Ova pozorišna priča je smještena u malom mjestu u Bosni, gdje jedna porodica dobija ponudu da proda bunar. Situacija o mogućoj prodaji bunara inicirala je da na površinu isplivaju mnogi odnosi u porodici, želje, (ne)mogućnosti, netrpeljivosti i predrasude.

Sedmu večer Festivala u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u okviru Pratećeg programa u 19 sati u Konferencijskoj sali će biti održano predstavljanje knjige „Narativna ekspanzija – od ideje do djela“ Ivice Pinjuha. Učesnici ovog predstavljanja će biti Ivica Pinjuh i Nedžad Fejzić.

U 20 sati, na Velikoj sceni BNP-a u okviru Takmičarskog programa će biti izvedena predstava „Mirna Bosna“ nastala prema tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog i u produkciji Kamernog teatra 55.

 

« Vijesti