5-14.5.2017.

"Mirna Bosna" sedme festivalske večeri u BNP-u

« Vijesti 12. maj 2017.

Sedme festivalske večeri u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je upriličen bogat program u okviru Pratećeg i u okviru Takmičarskog programa.

U okviru Pratećeg programa XVI festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. u Konferencijskoj sali u 19 sati je upriličeno predstavljanje knjige „Narativna ekspanzija – od ideje do djela“ Ivice Pinjuha. Učesnici predstavljanja su bili Ivica Pinjuh i Nedžad Fejzić.

Isti dan, u 20 sati u okviru Takmičarskog programa je izvedena predstava Kamernog teatra 55 „Mirna Bosna“ nastala prema tekstu Borisa Lalića, u režiji Saše Peševskog.

Predstava „Mirna Bosna“ govori o životarenju dvije porodice zbližene minulim ratnim nedaćama i njihovoj vječnoj borbi da iz gliba, života na granici siromaštva i svakodnevne kupus kalje, izađu na svjetlo i čist zrak blagostanja. Ili barem da promijene svakodnevni meni. Prilika za to se pruži kada, na nagovor Rize, koji je ujedno i jedini radno sposoban među njima, počnu da se bave dilanjem marihuane. I to uspješno. Veoma uspješno. Toliko uspješno da bi ih na kraju moglo koštati glave. Jer, u Bosni nije lako voditi ni pošten posao, a kamoli pošteno organizirati kriminalnu organizaciju. U predstavi igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.

Večeras, u okviru Pratećeg programa u 19 sati će biti upriličeno predstavljanje edicije „Ars Scena“ izdavačke kuće „Clio“. Učesnici ovog predstavljanja će biti Zoran Hamović, Ivan Medenica, Hazim Begagić i Nedžad Fejzić.

U okviru Takmičarskog programa u 20 sati će biti izvedena predstava Harisa Pašovića „Za šta biste dali svoj život?“ nastala u koprodukciji  Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, East West Centra  Sarajevo , Pozorišta Promena Novi Sad i Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz Novi Sad "Za šta biste dali svoj život" u režiji Harisa Pašovića.

 

« Vijesti