Glumački ansambl

Snežana Vidović


glumica

Rođena 1980. godine, u Zenici. Osnovnu i srednju školu završila je u Zenici. Diplomirala je na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, na odsjeku Dramska umjetnost - gluma.

Godine 1998., nakon završenog Dramskog studija Bosanskog narodnog pozorišta Zenica primljena je u stalni angažman, kao članica Glumačkog ansambla BNP-a Zenica.

Od tog perioda, do danas, kao glumica, koreografkinja ili saradnica za scenski pokret, uzela je učešća u brojnim projektima BNP-a Zenica u kojima je ostvarila desetine glumačkih kreacija.

Kao gošća, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Sarajevu (Soba I. Horozovića u režiji G. Gojera, Prvi put s ocem na izbore A. Sidrana u režiji S. Kupusovića), Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banja Luci (Čorba od kanarinca M. Radovića u režiji N. Gvozdenovića), te u koprodukcijskoj predstavi turskih i sirijskih teatara i teatarskih festivala (Manekenka D. Al Rahbija u režiji M. Nurullah Tuncera.)

U okviru Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica, režirala je predstavu za djecu Dugonja, Trbonja i Vidonja M. Širole, zajedno sa M. Mijatovićem.

 Kao saradnica reditelja za koreografiju i scenski pokret dosad je učestvovala u pripremama slijedećih predstava: Udovice S. Mrožeka u režiji Adis Bakrača, Zakuhaj, pa umri! M. Baydura u režiji M. N. Tuncera, Pinokio C. Collodija - R. Lavagne u režiji M. H. Nametka, Crvenkapa M. Mlađenovića u režiji Kolektiva, Veseli voz D. Buke - S. Jusića - H. Džafića u režiji F. Salihbegović-Avdagić Ljepotica i zvijer Ž. Hubača u režiji P. Štrpca, Bubamara V. Sigareva u režiji P. Štrpca i drugim.

Na Festivalu bosanskohercegovačke drame Zenica 2007. dobila je Nagradu za najbolju mladu glumicu, za ulogu Zite u predstavi Prvi put s ocem na izbore A. Sidrana u režiji S. Kupusovića, u produkciji Narodnog pozorišta u Sarajevu, a na XII Festivalu malih scena i monodrama Republike Srpske u Istočnom Sarajevu Nagradu za najbolju žensku ulogu za ulogu Morin Folan u predstavi Kišna sonata grupe autora u kolektivnoj režiji.

Osim u pozorištu, igra u TV-serijama Viza za budućnostCrna hronikaŽene s broja 13, i u filmovima Odmor u Bosni Teško je biti fin.


She graduated from the Faculty of Humanities in Mostar in 2007. She started her membership in the ensemble of BNT Zenica in 1999. Since then, she took part in more than fifty BNT plays as an actress, director, choreographer and associate director for stage movement. She played in other BH professional theaters and abroad, and in TV series and feature films. For her acting creations she received several individual and collective awards at theater festivals in Zenica, Jajce, Doboj and Sarajevo (B&H). She is still an associate at the Television of the Federation of Bosnia and Herzegovina.Teatrografija

Uloge

Roman Sikora: Tri dana, red. Tanja Miletić-Oručević - (2022)
Baba, Sestra, Djevojčica, Klinac 1, Elizabeta, 1. policajac

Dennis Kelly: Siročad, red. Ivan Plazibat - (2021)
Helen

Selvedin Avdić: Sedam strahova, red. Selma Spahić - (2021)
Badema Pegaz

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski: Psić boje neba, red. Darko Kovačovski - (2021)
Mačak Crni Brk
Inspektor Dugi Nos

Alen Mešković: Ukulele Jam, red. Dino Mustafić - (2020)
Kaća, Jelena, Danijela

Thomas Steyaert & Ansambl: If Someone Speaks, It Gets Lighter, red. Thomas Steyaert - (2017)

Selvedin Avdić: Moja Fabrika, red. Selma Spahić - (2017)

Luc Hibner: Nakaze, red. Emin Hajrić - (2016)

Tanja Miletić-Oručević: Sveto S ili Kako je “arhivirana” predstava Sveti Sava, red. Tanja Miletić-Oručević - (2015)
Žena sa dvora II
Forum „Vučji čopor“
Živalj
Ansambl predstave „Sveti Sava“, Članovi Svetosavske stranke, Nebeski narod

Branislav Nušić: Gospođa ministarka, red. Slađana Kilibarda - (2015)
Dara

Ivana Simić Bodrožić - Lajla Kaikčija & Grupa autorica: Pukotina, red. Lajla Kaikčija - (2014)

Amir Bukvić: Ko je srušio Berlinski zid, red. Aida Bukvić - (2014)
Nina

Grupa autora & Aleksandar Pejaković: Aladin i čarobna lampa, red. Aleksandar Pejaković - (2014)
Glas magične kugle

Autorstva

Martin McDonagh: Sakati Billy sa Inišmana, red. Predrag Štrbac - (2020)
Koreografija

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski: Prodani smijeh, red. Darko Kovačovski - (2017)
Koreografija

Fuad Tabak: Bajka u bajci, red. Željko Milošević - (2017)
Scenski pokret
Koreografija

(...)