Glumački ansambl

Sabina Kulenović


glumica

Rođena je 1971. godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Zenici.

Diplomirala je 2006. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, na odsjeku Dramska umjetnost - gluma.

U profesionalnom angažmanu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica nalazi se od 1991. godine. (Prije toga, od 1981. godine, bila je članica Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica.) Od tada do danas, tumačila je uloge u više od sedamdeset predstava svih žanrova. Kao posebno vrijedne, treba istaknuti slijedeće glumačke kreacije: Merima u predstavi Omer i Merima, S. Pešića - M. Belovića u režiji S. Kupusovića, Poštarica u predstavi Rat na trećem spratu P. Kohouta u režiji G. Gojera,  Kadijinica u predstavi Derviš i smrt M. Selimovića - R. Marušića i S. Stojanovića, u režiji S. Stojanovića, Zlatica u predstavi Kulin ban Z. Topčića u režiji S. Stojanovića, Mlada Hamida u predstavi Tijesna ulica N. Mahfuza - N. Alispahića u režiji S. Stojanovića, Đula u predstavi Zmaj od Bosne N. Ibrišimovića u režiji G. Gojera, Helen Kob u predstavi Ko će spasiti orača F. Gilroya u režiji S. Stojanovića, izvođačica u predstavi Srebrenički inferno Dž. Latića - Đ. Jusića u režiji T. Miletić-Oručević, Vera u predstavi Prskotine J. P. Forsberga u režiji J. P. Forsberga, Angelique u predstavi Umišljeni bolesnik Molierea u režiji A. Bakrača, Nataša u predstavi Do dna M. Gorkoga - T. Miletić-Oručević u režiji T. Miletić-Oručević, Tužilac u predstavi U zemlji strašnog cenzora F. Tabaka u režiji P. Štrpca, Malina u predstavi Ljepotica i zvijer Ž. Hubača u režiji P. Štrpca, Strana kraljica i Vještičina kobila u predstavi Zlatna jabuka i princeza Paunica A. Čop u režiji K. Čopa, Lovorka u predstavi Epitaf D. Delbianco u režiji S. Kilibarda, Lera u predstavi Bubamara V. Sigareva u režiji P. Štrpca, Hamzinica u predstavi Nevakat D. Sušića - H. Džafića u režiji S. Kilibarda.

Igrajući kao gošća u Narodnom pozorištu u Mostaru vrijednu glumačku kreaciju ostvarila je u predstavi U mraku S. Ćorovića u režiji S. Stojanovića.

Dobitnica je nagrade «Mostarska liska» za najbolje glumačko ostvarenje na II Festivalu komedije «Mostarska liska», Mostar 2004. za ulogu Dunje u predstavi Salon za masažu T. Velkovskog u režiji Ž. Mijatovića.


She graduated from the Faculty of Humanities in Mostar, Department of Dramatic Arts – Acting in 2006. Her professional engagement in the Bosnian National Theatre started in 1991. Since then, she interpreted roles in more than fifty plays of different genres. She was occasionally engaged in projects of other BH theaters, television and radio stations. She received an award for best actress at the II International Festival of Comedy in Mostar in 2004.Teatrografija

Uloge

Martin McDonagh: Sakati Billy sa Inišmana, red. Predrag Štrbac - (2020)
Ajlin

Alen Mešković: Ukulele Jam, red. Dino Mustafić - (2020)
Ivka, Sekretarica, Tajnica 1, Tajnica 2, Ana

Lejla Kalamujić: Ljudožderka, red. Lajla Kaikčija - (2019)
Brana, Mamina prijateljica
Ljudi iz košmara
Neprijatelj

Dejan Dukovski: Bure baruta, red. Nina Nikolikj - (2018)
Žena, Policajac

Thomas Steyaert & Ansambl: If Someone Speaks, It Gets Lighter, red. Thomas Steyaert - (2017)

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski: Prodani smijeh, red. Darko Kovačovski - (2017)
Ognjenoga

Selvedin Avdić: Moja Fabrika, red. Selma Spahić - (2017)

Tanja Miletić-Oručević: Sveto S ili Kako je “arhivirana” predstava Sveti Sava, red. Tanja Miletić-Oručević - (2015)
Slovenačka novinarka, Borka Pavićević
Živalj
Ansambl predstave „Sveti Sava“, Članovi Svetosavske stranke, Nebeski narod

Miroljub Mijatović: Žuti maslačak, red. Miroljub Mijatović - (2015)

Branislav Nušić: Gospođa ministarka, red. Slađana Kilibarda - (2015)
Tetka Savka

Tom Lycos & Stefo Nantsou: Kamenje, red. Miroljub Mijatović - (2015)
Glas iz Off-a

Mate Matišić: Sinovi umiru prvi, red. Boban Skerlić - (2015)
Ferida

Ivana Simić Bodrožić - Lajla Kaikčija & Grupa autorica: Pukotina, red. Lajla Kaikčija - (2014)

Grupa autora & Aleksandar Pejaković: Aladin i čarobna lampa, red. Aleksandar Pejaković - (2014)
Aladinova majka

(...)