Glumački ansambl

Enes Salković


glumac

Rođen je u Tuzli gdje je završio osnovnu i srednju školu. Glumu je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.

Nakon završetka Akademije, kraće vrijeme bio je član Mostarskog teatra mladih 1974. i igrao u predstavama Rijeka čudotvornica, U traganju za bojom kestena i Oda radosti. Kao gost, povremeno je igrao i u predstavama Narodnog pozorišta u Sarajevu, Zagrebačkog kazališta mladih, te predstavama iz produkcije MESS-a i nezavisnih teatarskih trupa (Altteatar Sarajevo). Glumačke kreacije ostvario je i u nekoliko kratkih filmova.

U posljednje četiri godine stalni je saradnik Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u kojem je dosad tumačio uloge u osam predstava (Pismo iz 1920., Nora Nora, Grebanje ili Kako se ubila moja baka, Razred, Majstor, Mousefuckers, Gluha svadba i Gospođa ministarka).

Za glumačke kreacije u predstavama U traganju za bojom kestena MTM-a, Pismo iz 1920., Grebanje ili Kako se ubila moja baka, Razdred, Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali BNP-a Zenica dobio je nagrade za najboljeg mladog glumca na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS, Festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici, Susretima pozorišta/kazališa BiH u Brčkom, Teatar Festu u Doboju i Sterijinom pozorju u Novom Sadu (Srbija).  Na Festivalu komedije „Zaplet“ u Banjoj Luci dobio je nagradu za ulogu u predstavi Dame biraju Alt teatra Sarajevo. Na Festivalu bh. drame u Zenici, Joakim Festu u Kragujevcu i Danima satire u Zagrebu dobivao je kolektivne glumačke nagrade (za glumačka ostvarenja u predstavi Pismo iz 1920.) Dobitnik je, također, i nagrada „Toni Pehar“ i „Ključ tmače“ (za glumačka ostvaranja u predstavi U traganju za bojom kestena MTM-a.)