Ostali članovi

Mensur Begičević


scenograf

Likovni umjetnik, scenograf i kostimograf, rođen je u Zenici, 1957. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici. Godine 1985. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Nastavničkom odsjeku, u klasi profesora Radoslava Tadića.

Stalni član kolektiva Bosanskog narodnog pozorišta Zenica postao je 1987. godine.

Obavljajući poslove kućnog scenografa, u BNP-u Zenica kreirao je scenografije u više od pedeset predstava. Najveća umjetnička postignuća ostvario je u slijedećim predstavama: Ćelava pjevačica E. Ionesca u režiji Z. Ristovića, Dva načelnika H. Šahinovića Ekrema u režiji S. Stojanovića, Državni lopov F. Hadžića u režiji Ž. Mijatovića;  Prognanici H. Džafića u režiji L. Kaikčija, Kraljevstvo na Zlatnom jezeru S. Sadića u režiji S. Stojanovića, Snježana i sedam patuljaka Grupe autora u režiji R.Preininger, Kekec V. Rabadana u režiji R.Preininger, Crvenkapica i zbunjeni vuk R. Pavelkića u režiji S. Stojanovića, Mali princ A. Saint-Exuperya u režiji Dž. Imamović, Veseli voz Grupe autora u režiji F. Salihbegović-Avdagić, Prazna olovka E. Škilje u režiji L.Kaikčija, Čarobnjak iz Oza F.L. Bauma - N. Kleflin u režiji D. Imamović, U zemlji strašnog cenzora F. Tabaka u režiji P. Štrpca, Pinokio C. Collodija - R. Lavagne u režiji M.H. Nametka, Novi siroti mali hrčki G. Mihića u režiji G. Bulajića. Nekolicinu značajnijih scenografija Mensur Begičević je kreirao u koautorstvu sa Radovanom Marušićem (Omer i Merima, M. Belovića & S. Pešića u režiji S. Kupusovića, Staklena menažerija T. Williamsa u režiji Z. Ristovića, To je propast tvoja Ž. Milenića u režiji Ž. Mijatovića) i Katarinom Peter (Udovice S. Mrožeka u režiji A. Bakrača).

Tokom svog dugogodišnjeg angažmana u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u više od trideset predstava je angažiran i kao kostimograf. Osobitu izražajnost ostvario je kreirajući kostimografije u slijedećim predstavama: Kraljevstvo na Zlatnom jezeru S. Sadića u režiji S. Stojanovića, Harabat trofanda iz bosanske dubrave Safvet-bega Bašagića - Z. Fazlić u režiji E. Fazlića, Kulin ban Z. Topčića u režiji S. Stojanovića, Teta Bajkine bajke A. Ilkova u režiji Š. Korkut-Šunje, Čarobna sehara Š. Ešića u režiji Š. Korkut-Šunje, Alan Ford H. Hitreca u režiji I. Gabora, Snježana i sedam patuljaka Grupe autora u režiji R. Preininger i dr.

Ostvario je visoke umjetničke rezultate i kao kreator i tehnolog lutaka u lutkarskim predstavama koje su bile na repertoaru BNP-a Zenica,

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i uspješno se bavi slikarstvom, njegujući originalan stil (reljefno slikarstvo). Kao slikar, imao je dvije samostalne izložbe slika, a djela su mu izlagana na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Slike Mensura Begičevića nalaze se brojnim privatnim kolekcijama i galerijama širom svijeta.


He graduated in Sarajevo in 1985 at the Academy of Fine Arts, Education Department. He's been engaged as a set designer at Bosnian National Theatre in Zenica for more than twenty years. During his career, he created scenic design for more than seventy, and costume design in more than thirty BNT projects. In addition, he was often engaged as doll maker and designer, and a painter as well. He designed a number of posters for plays, occasionally cooperating with Radovan Marušić. Besides being a designer of sets and costumes, he's a painter as well. As a painter, he had two solo exhibitions and his works have been presented in numerous group exhibitions in Bosnia and Herzegovina and abroad. His paintings are part of numerous private collections and galleries worldwide.