Uprava

Ermina Kurevija


Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene


+387 62 929 443

Članica Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bila je od 1984. do 1995. godine, te njegova stalna saradnica od 2008. do danas.

Završila je studij kulturologije na Filozofskom fakultetu u Zenici.

U predratnom i ratnom periodu u BNP-u tumačila je uloge u 44 predstave, a u posleratnom periodu tumačila je uloge u još 13 predstava. Za glumačko osvarenje u predstavi Talas hladnog vremena dobila nagradu za najbolju glumicu na 5. internacionalnom festivalu edukativnog teatra Zenica 2019. Također je za glumačka ostvarenja u predstavama BNP-a dobivala kolektivne glumačke nagrade.

Igrala je i u predstavama u produkciji različitih teatarskih udruženja i ad hoc teatarskih trupa iz Zenice i drugih bh. gradova.

Glumačke angažmane imala je i na filmu i televiziji (film Praznik u Sarajevu, TV-serija Lud, zbunjen, normalan). Na BHT 1 tri godine je bila voditeljica TV-emisije BH gastro kutak. U posljednjih nekoliko godina je voditeljica radionica za polaznike Dramskog studija, koji se, kao interna „škole glume“ organizira za članove Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Zenica. Prije toga, 8 godina je rukovodila dramskom sekcijom Katoličkog školskog centra u Zenici.

Od aprila 2021. godine obavlja funkciju Rukovodioca Dječije, omladinske i lutkarske scene.