Uprava

Lajla Kaikčija


v.d. umjetnička rukovoditeljica


+387 32 442 420

Rođena u Zenici. Godine 1995. upisala je Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za režiju, u klasi prof. Gradimira Gojera. Diplomirala je 2000. godine predstavom Lov na žohare Janusza Glowackog, pod mentorstvom prof. Dine Mustafića.

Nakon diplomiranja, zaposlila se u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, na radnom mjestu: reditelj. U BNP-u Zenica dosad je režirala slijedeće predstave: Prognanici H. Džafića, Audicija A. Galina, To rokgrea, Pomrčina krvi A. Muradbegovića, Kralju ipak ne sviđa se gluma Dž. Karahasana, Play S. Becketta, Sex, laži i divlje guske W. Allena, Zatvorenih očiju A. De Angelis. Osim navedenih predstava za odrasle, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, režirala je tri predstave za djecu: Prazna olovka E. Škilje, Hajde da se igramo grupe autora, i Klovšounovi, koja je bila njen autorski projekat.

Ostvarila je i nekoliko režija izvan svog matičnog pozorišta. Tako je u Pozorištu mladih Sarajevo režirala predstave Pedalina N. Veličkovića, S.U.R. Sajgon E. Imamovića i Crvenkapica na tačke naopačke A. Pilav; u Kamernom teatru 55 predstavu Lov na žohare J. Glowackog; u Narodnom pozorištu u Sarajevu predstavu Caligula A. Camusa. Na Federalnoj televiziji režirala je emisiju za djecu Veliki odmor; na BHT1 emisiju In:puls; te veći broj reklamnih spotova, propagandnih filmova, TV špica za više TV-stanica.

Dobitnica je nagrade za najbolju mladu rediteljku na 44. teatarskom festivalu MESS Sarajevo, za režiju predstave Pomrčina krvi A. Muradbegovića, nagrade «Mravac» za smjeli istraživački proces za režiju predstave Play S. Becketta na Međunarodnom teatarskom festivalu autorske poetike Mostar 2008. i nagrade za najbolju režiju na Festivalu komedije «Mostarska liska», Mostar 2010. za režiju predstave Sex, laži i divlje guske W. Allena.