Uprava

Miroljub Mijatović


direktor


+387 32 442 420

Rođen je u Zenici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga, upisao je Dramski studio pri Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u klasi Žarka Mijatovića. Nakon dvogodišnjeg pohađanja Dramskog studija primljen je za stalnog člana drame u zeničkom pozorištu 1994. godine. Ali to nije bio i njegov prvi susret sa «daskama koje život znače», jer je od 1984. godine u pozorišne vode uplovio kao član Dječije scene zeničkog pozorišta. U tih prvih deset godina svog življenja pozorišta radio  sa rediteljima kao što su: Mima i Bane Janković, Enes Muhedinović, Dubravka Zrnčić – Kulenović, Gradimir Gojer, Slobodan Stojanović... A kao profesionalac je radio sa rediteljima: Žarko Mijatović, Dino Mustafić, Gradimir Gojer, Morana Foretić, Slobodan Stojanović, Lajla Penjić, Adis Bakrač, Almir Dizdarević, Predrag Štrbac, Sulejman Kupusović, Slađana Kilibarda, Ferid Karajica, Jovica Pavić, Nil Flekman, Selma Spahić...

Diplomirao je na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru, odsjek: dramska umjetnost – gluma.

Na Univerzitetu u Tuzli pri Akademiji scenskih umjetnosti završio poslijediplomski studij iz oblasti Teatrologije, i stekao zvanje Magistar humanističkih znanosti iz oblasti umjetnosti - teatrologije.

U januaru 2020.godine završio je Poslijediplomski specijalistički studij dramske pedagogije na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i stekao zvanje Sveučilišni specijalist dramske pedagogije.

Trenutno je student šestog semestra Poslijediplomskog doktorskog studija teorije književnosti, izvedbenih umjetnosti, kulture i filma na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Od 1994. – 1995. radio je kao dramski pedagog pri UMCOR-u. U periodu od 1996. godine do 2002.godine radio je kao asistent na predmetu Gluma pri Dramskom studiju Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i na taj način izveo tridesetak mladih ljudi na «daske koje život znače», od kojih je polovina završila glumačke akademije u Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Banjoj Luci.

Objavljuje članke o teatarskoj umjetnosti u časopisima Krijesnica, Brčanska riječ i Tmačaart  i stručne radove o dramskoj pedagogiji u časopisu Didaktički putokazi.

U profesionalnom angažmanu, kao glumac je odigrao preko 100 uloga.

Kao asistent reditelja  radio na preko 40 projekata, a samostalno je režirao preko 30 predstava za djecu i mlade.

Predstava MALI PRINC, osvojila je nagradu Srebrna pahuljica Sarajevske zime 2013. kao najbolji program za djecu i mlade izveden u okviru Sarajevske zime 2013.

Predstava POZDRAVI NEKOG, osvojila je: NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU U CJELINI U KATEGORIJI POZORIŠTA - XII Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Konjic, 2014; NAGRADU ZA NAJBOLJU REŽIJU - Miroljub Mijatović - XII Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Konjic, 2014., NAGRADU ZA NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU - Igda Jarić - XII Festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH, Konjic, 2014., NAGRADU ZA NAJBOLJU PREDSTAVU - Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva "Juventa Fest", Sarajevo, 2014.

Krajem sezone 2004/05. naimenovan na funkciju Rukovodioca dječije, omladinske i lutkarske scene u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i od tada radi na stalnom afirmiranju ovog produkcijskog segmenta.

Član je Upravnog odbora Centra za dramski odgoj BiH sa sjedištem u Mostaru.

Organizator je i realizator Smotre predškolskog i školskog dramskog stvaralaštva već trinaest  godina i Smotre dramskog stvaralaštva osoba sa teškoćama u razvoju, već deset godina.

Autor je i dvije pozorišne izložbe: Guliver na scenama bosanskohercegovačkih pozorišta za djecu i Meša Selimović na scenama bosanskohercegovačkih pozorišta, u povodu 100 godina od rođenja Meše Selimovića, a u okviru IX Festivala bosanskohercegovačke drame, Zenica 2010.

Autor je monografijske publikacije ZAČARAVANJE SVIJETA – 60 GODINA DOL SCENE, kao i publikacije 15 GODINA DRAMSKOG STUDIJA KAKANJ.

U februaru 2013. godine dobio je Međunarodnu godišnju nagradu za dramsko pedagoški rad Centra za dramski odgoj BiH.

Predstave RECIKLAŽA NIJE GNJAVAŽA, PLAVI KRUG i 122 su realizirane u koprodukcijama sa NVO i vladinim sektorom i to: Forumom građana Zenice, Firmom Eko Pak iz Sarajeva, FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA & UDRUŽENJE GRAĐANA ZA BORBU PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI "ZENICA" IZ ZENICE a u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zeničko-dobojskog kantona, Javnom ustanovom „Dom zdravlja“ Zenica,  Dijabetološkim udruženjem / udrugom Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom udruženja / udruga dijabetičara u FbiH te MUP-om ZE-DO kantona.

Početkom februara 2020.godine imenovan je za direktora JU Bosansko narodno pozorište Zenica.