Novosti

Sri, 17. 7. 2019.

Treća festivalska nagrada za predstavu "Pink Moon"


Nakon nedavno osvojenih nagrada na 6. festivalu glumca u Konjicu, Bosansko narodno pozorište Zenica nastavlja nizati festivalske nagrade i priznanja. Na tek okončanim 38. pozorišnim igrama u Jajcu, zenička predstava „Pink Moon“ u režiji Saše Peševskog osvojila je nagradu za najbolji savremeni dramski tekst, čiji je laureat mladi sarajevski dramski pisac i dramaturg Dario Bevanda. Predstavu je za ovaj Festival selektovao Strajo Krsmanović, a nagradu je dodijelio Stručni žiri u sastavu predsjednica Hasija Borić-Stojić, te članice Ljubica Ostojić i Tina Laco.

Predstava „Pink Moon“ prethodno je nagrađena na 18. festivalu bh. drame sa dvije nagrade i to Nagradom Stručnog žirija za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst i Nagradom Žirija novinara za najbolju predstavu u cjelini.

Kako ističe sam autor, „Pink Moon” je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.

Osim rediteljskog angažmana, Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

U skladu sa općim repertoarskim smjernicama i programskom politikom, zenički je BNP i u sezoni na izmaku posebnu pažnju posvetio mladim bosanskohercegovačkim dramskim piscima i spisateljicama, producirajući predstave „Pink Moon“ i „Ljudožderka“ u režiji Lajle Kaikčije. „Pink Moon”, iako je produciran prije samo nekoliko mjeseci, već je imao brojna gostovanja i festivalska učešća, a predstava je do sada izvedena pred publikom u Tuzli, Zenici, Vinkovcima, Sarajevu, Tešnju i Jajcu.