Novosti

Sri, 17. 7. 2019.

Brojnim uspjesima okončana 69. sezona zeničkog BNP-a


Bosansko narodno pozorište Zenica je i proteklu 69. umjetničku (pozorišnu i koncertnu) sezonu okončalo brojnim uspjesima i umjetničkim dostignućima, ali i u znaku priprema za obilježavanje 70. rođendana ove Kuće. Povodom rezimiranja 69. i najave jubilarne 70. sezone u zeničkom BNP-u je organizovana konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Hazim Begagić i rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović.

Begagić je istakao kako je 69. sezona bila relativno uspješna, s obzirom na činjenicu da je protekla i u znaku priprema za jubilej koji slijedi. Na scenskim prostorima ove pozorišne kuće izvedeno je ukupno 210 programskih sadržaja, od čega 126 repriznih izvedbi, 19 gostujućih predstava, kao i 65 različitih programskih sadržaja drugih formi. Bosansko narodno pozorište Zenica je produciralo šest premijernih izvedbi, tri u produkciji Velike i tri u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene. Proteklu sezonu je obilježilo 11 nagrada sa regionalnih, nacionalnih i međunarodnih festivala u zemlji i inostranstvu. Najuspješnija predstava sezone je bila „Ravna ploča“, sa osvojenih pet nagrada, zatim predstava „Pink Moon“ sa tri osvojene festivalske nagrade, „Prodani smijeh“ sa dvije i predstava „Hannah i Hanna“ koja je osvojila jednu nagradu. Begagić je istakao kako je 69. sezonu obilježilo 17 festivalskih učešća, od kojih su među značajnijim inozemnim festivalima svakako 10. Desire Central Stationu u Subotici, kao i festivalska premijera međunarodnog koprodukcijskog projekta „Bure baruta“ na festivalu MOT u Skoplju. Također, ostvareno je 19 gostovanja protekle sezone. Od inostranih gostovanja u 69. sezoni u zeničkom BNP-u izdvajaju gostovanja u Švicarskoj, Holandiji, Austriji, Crnoj Gori, Hrvatskoj... Pored svih navedenih aktivnosti, Zeničko pozorište je tokom protekle sezone samostalno uspješno produciralo 18. internacionalni festival bh. drame i autorskog teatra, 4. internacionalni festival edukativnog teatra IFET, a i deveti put zaredom koordiniralo međunarodnom manifestacijom European Theatre Night - Noć teatra BiH 2018.

Ovih dana u Zeničkom teatru u toku su intenzivne pripreme za čak pet novih projekata, među kojima izdvajaju rad na međunarodnoj koprodukciji Šekspirovog „Othella“, autorski projekat bh. rediteljice Selme Spahić, kao i kompleksne pripreme za realizaciju lutkarske predstave „Pinokiove avanture“, kao i monodrame „Čoek na dvije noge“ zeničkog autora Nedžiba Smajlovića kojim će u penziju biti ispraćen glumac Mugdim Avdagić, te predstava „Meso“ autorice Lane Šarić, koja je ujedno i ispitna predstava Adne Hasanić, studentice drugog ciklusa Glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli.

Rukovodilac Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je istakao kako ovaj važni segment BNP-a posvećen djeci i mladima ima svoje dvije važne komponente, a to su produkcija i edukacija mladih i prosvjetnih radnika. U 69. sezoni, u produkcijskom segmentu su upriličene tri premijerne izvedbe, od kojih su jedna predstava za bebe, jedna za djecu i jedna za mlade. Također, u okviru DOLS-a je produciran 4. interncionalni festival edukativnog teatra koji je okupio pozorišta iz zemlje i regiona. U okviru IFET-a su organizovane i smotre dramskog stvaralaštva, kao i glumački kampovi. DOL scena je nastavila saradnju sa centrima za kulturu iz Kaknja i Zavidovića u okviru dramskih studija i edukacija. Mijatović je najavio četiri projekta za 70. sezonu zeničkog BNP-a, te će, pored predstava „Pinokijeve avanture“ i „Meso“, u produkciji DOL scene biti upriličena i predstava „Ježeva kućica“ za rođendan Dječije scene, te predstava koja će biti svojevrsno iznenađenje sezone, a zapravo je riječ o teatarskoj priči o Zenici za mlade koja će svoju premijeru imati pred sam kraj sezone.