Novosti

Sri, 11. 9. 2019.

Izvedbom predstave "Ljudožderka" počinje jubilarna 70. sezona BNP-a Zenica


U svoju jubilarnu 70. umjetničku sezonu, Bosansko narodno pozorište Zenica ulazi u subotu, 14. septembra izvedbom predstave „Ljudožderka“ prema tekstu Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije. Subotnju izvedbu ove predstave Bosansko narodno pozorište poklanja svojoj vjernoj publici, s obzirom da će ulaz biti slobodan za javnost u povodu otvaranja jubilarne sezone. „Ljudožderka“ je savremena angažovana drama koja na primjeru jedne porodice progovara o raspadu i kraju Jugoslavije. Vremenski tok obuhvata vrijeme pred, za vrijeme i poslije rata. Dok se sjećanje na umrlu majku stapa sa sjećanjem na nestalu državu, istovremeno se propituje pozicija glavne junakinje za slijed događaja, a ona je najbolje izražena kroz motiv 'ljudožderstva' koji u sebi nosi dvojako značenje. S jedne strane, to je suočavanje s vlastitom krivicom, a istovremeno i pokušaj arhetipskog ponovnog sjedinjenja s onim što je zauvijek izgubljeno. U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lana Delić, Sabina Kulenović, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Nusmir Muharemović i Dina Mušanović, mlada glumica iz Sarajeva.

Nakon izvedbe predstave „Ljudožderka“, u srijedu, 18. septembra će biti upriličena reprizna izvedba višestruko nagrađivane predstave „Drang nach Westen“ (Prodor na Zapad) prema dramskom tekstu Dragana Komadine. Tokom druge polovine septembra također će biti izvedene i dvije predstave za djecu, i to 22. septembra predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ autora i reditelja Miroljuba Mijatovića, a 29. septembra predstava „Talas hladnog vremena“ prema drami engleskog pisca Čarlsa Veja. Inače, predstava „Talas hladnog vremena“ uvrštena je i u selekciju programa Mali Mess u okviru ovogodišnjeg 59. internacionalnog teatarskog festivala MESS 2019.

Već u utorak, 24. septembra na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ premijerno će biti izvedena monodrama „Čoek na četiri noge“ zeničkog autora Nedžiba Smajlovića, kojom se obilježava 40 godina umjetničkog rada i odlazak u mirovinu akademskog dramskog umjetnika Mugdima Avdagića, dugogodišnjeg člana glumačkog ansambla zeničkog BNP-a.