Novosti

Čet, 3. 10. 2019.

Premijera predstave "Savršen proizvod" na Sceni "Studio"


Bosansko narodno pozorište Zenica nastavlja sa planiranim aktivnostima u okviru svoje jubilarne 70. sezone. Tako će već u petak, 4. oktobra,  na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ u 19.30 sati biti izvedena predstava „Savršen proizvod“, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica – Scena „Studio“ i Teatra Kabare Tuzla u saradnji sa Studentskom scenom Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. Tuzlanska premijerna izvedba ove predstave zakazana je za petak, 1. oktobra u okviru IV festivala premijera Tuzla 2019. Povodom nastupajućih izvedbi, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić, reditelj Miroljub Mijatović i glumice Adna Hasanić, Ermina Nišić i Anđela Ilić.

Begagić je istakao odgovornost javnih ustanova kulture i umjetničkih organizacija, kao i važnost stalnog rada na promociji i afirmacije mladih pozorišnih umjetnika i umjetnica. U tom smislu je nastala i razvila se saradnja na ovoj predstavi koja je završni rad drugog ciklusa studija glume Adne Hasanić, mlade glumice koja je od najranijeg uzrasta bila članica Dramskog studija Dječije scene i koja prirodno nastavlja saradnju sa zeničkim BNP-om. Prema njegovim riječima, Bosanskom narodnom pozorištu od izuzetnog su značaja mlade kolegice i kolege, umjetnice i umjetnici zbog kojih je prije nekoliko umjetničkih sezona i  pokrenuta Scena „Studio“, kao svojevrsna produkcijska platforma za afirmaciju umjetničkog stvaralaštva mladih profesionalaca i prostor za podršku realizaciji njihovih projekata.

Miroljub Mijatović je izjavio kako je bila izuzetna radost podržati Adnu Hasanić i biti dio životnog procesa odrastanja i umjetničkog školovanja ove mlade glumice. Kako je istakao Mijatović, u predstavu su uklopljena dva dramska teksta, „Meso“ mlade hrvatske spisateljice Lane Šarić i „Zanat gospođe Vorn“ Georgea Bernarda Shawa koji jako dobro funkcionišu zajedno u predstavi koja u svojoj osnovi ima dokumentarni karakter.

Glumica Adna Hasanić je na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica prethodnog mjeseca realizacijom ovog umjetničko-nastavnog zadatka stekla zvanje magistrice umjetnosti glume na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, pod mentorstvom profesora Damira Altumbabića. Kako ističe mlada glumica, ogromna je radost okončati svoj studij na sceni koja je bila motivacija za uspjeh i na kojoj je počela njena umjetnička karijera. Hasanić se zahvalila produkciji, svom mentoru, kolegi Mijatoviću i kolegicama iz predstave Ermini Nišić i Anđeli Ilić, kao i ostalim kolegicama i kolegama koji su učestvovali u radu na predstavi i koji su joj priužili podršku tokom njene umjetničke edukacije i dosadašnjeg profesionalnog rada.

Inače, danas je u zeničkom BNP-u odigrana predstava „Talas hladnog vremena“ u okviru programa Malog MESS-a, a u nastavku umjetničke sezone zenički BNP već se obavljaju pripreme za realizaciju novih gostovanja i festivalskih izvedbi na scenama širom zemlje i regiona, kao i aktivnosti na obilježavanju 70. rođendana ove teatarske kuće.