Novosti

Pon, 11. 11. 2019.

Noć teatra u 14 bh. gradova


Povodom nastupajuće, desete po redu, Noći teatra BiH, održana je konferencija za medije u Banjoj Luci. Noć teatra 2019. se ove godine održava 16. novembra u 11 evropskih država. Ovogodišnje zemlje učesnice su: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Nizozemska, Češka, Bugarska i Belgija.

Na današnjoj konferenciji za medije su govorili: koordinatorica 10. noći teatra BiH Merima Handnaović, izvršni producent Manifestacije Denis Krdžalić, Aleksandar Matrak iz Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka i Jelena Stojaković iz Banjalučkog studentskog pozorišta.

Kako je izjavila Handanović, ove godine je na Noć teatra BiH prijavljeno 19 učesnika iz 14 bh. gradova sa ukupno 26 programa. U okviru programa ovogodišnje Noći teatra BiH, bit će izvedeno 10 predstava, bit će upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, otvorenja festivala, kao i online-teatarske izložbe. Prema riječima Handanović važno je napomenuti da je 16. novembar i Međunarodni dan tolerancije, te će tim povodom biti upriličena izložba U zeničkom BNP-u „Romi na marginama“.

Denis Krdžalić je izjavio kako je velika čast da Bosna i Hercegovina desetu godinu za redom slavi pozorišnu umjetnost upravo u ovom danu, odnosno noći, te da se priključila ovoj značajnoj manifestaciji na evropskom nivou. Kako je izjavio Krdžalić, centralna manifestacija Noći teatra će biti upriličena u Zenici gdje će biti premijerno izvedena predstava „Othello“ Williama Shakespearea, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije Skoplje.

Aleksandar Matrak je izjavio kako Narodno pozorište Republike Srpske Banja Luka ove godine učestvuje u Noći teatra festivalskim učešćem u Narodnom pozorištu „Sterija“ Vršac. Banjalučko narodno pozorište svih deset godina učestvuje u Noći teatra i time pokazuje značaj da se pozorište upozna i iz druge vizure.

Jelena Stojaković je najavila kako Banjalučko studentsko pozorište također učestvuje u ovoj Manifestaciji i to značajnim koncertom grupe Viva Vox, kojim će biti upriličeno svečano otvaranje festivala „Kestenburg“ u Banskom dvoru.