Novosti

Uto, 12. 11. 2019.

16. novembra pozorišna magija u cijeloj BiH


Noć teatra 2019. se ove godine održava 16. novembra u 11 evropskih država. Ovogodišnje zemlje učesnice su: Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija, Srbija, Austrija, Nizozemska, Češka, Bugarska i Belgija. Bosanskohercegovački koordinator Noći teatra deseti put je Bosansko narodno pozorište Zenica. Povodom najave nastupajuće Noći teatra, na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Zenici govorili su: koordinatorica 10. noći teatra BiH Merima Handnaović i izvršni producent Manifestacije Denis Krdžalić.

Kako je izjavila koordinatorica Merima Handanović, ove godine je na Noć teatra BiH prijavljeno 19 učesnika iz 14 bh. gradova sa ukupno 26 programa. Prijavljeni su učesnici iz Banje Luke, Brčkog, Bugojna, Kaknja, Konjica, Laktaša, Mostara, Sarajeva, Srebrenika, Travnika, Tuzle, Vlasenice, Trebinja i Zenice. U okviru programa ovogodišnje Noći teatra BiH, bit će izvedeno 10 predstava, bit će upriličene promocije knjiga, otvorenja izložbi, otvorenja festivala, kao i online-teatarske izložbe. Prema riječima Handanović važno je napomenuti da je 16. novembar i Međunarodni dan tolerancije, te će tim povodom biti upriličena izložba U zeničkom BNP-u „Romi na marginama“.

Denis Krdžalić je izjavio kako je velika čast da Bosna i Hercegovina desetu godinu za redom slavi pozorišnu umjetnost upravo u ovom danu, odnosno noći, te da se priključila ovoj značajnoj manifestaciji na evropskom nivou. Kako je izjavio Krdžalić, centralna manifestacija Noći teatra će biti upriličena u Zenici gdje će biti premijerno izvedena predstava „Othello“ Williama Shakespearea, u režiji Nine Nikolić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Peripetija produkcije Skoplje.