Novosti

Pet, 6. 12. 2019.

Petak u znaku baletne predstave na 5. IFET-u


Prethodni dan, u četvrtak, 5. decembra u okviru 5. internacionalanog festivala edukativnog teatra – IFET, upriličena su dva sadržaja u Zavidovićima i u Zenici. U 11 sati u Konferencijskoj sali Centra za kulturu Zavidovići, a u 12 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je odigrana predstava „Šta je zapravo uradio Tom?“ reditelja Milana Bogdanovića i Marka Bojića, a u produkciji DIS Pozorišta Mladih Banja Luka. Predstava je izvedena pred prepunom salom najmlađe publike.

Danas, 6. decembra u 12 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je odigrana baletna predstava „Šapat šume“ reditelja Đorđa Jovanića u produkciji Muzičkog ateljea u Bosni i Hercegovini. Baletna predstava „Šapat šume“ je prva domaća dječija baletna predstava u pratnji dječijeg orkestra i hora, u formi jednočinke sa trajanjem od 45 minuta. Rađena je po originalnom libretu Meline Alagić i Bojane Vidosavljević, a muziku je komponovao Moamer Balihodžić. U predstavi učestvuje 45 učenica i učenika u orkestru, 20 učenica i učenika u horu i 15 učenica i učenika u baletnom ansamblu.
Predstava po svom libretu promoviše univerzalne ljudske vrijednosti i predstavlja prirodne ljepote Bosne i Hercegovine. Glavne likove predstavljaju životinje bosanskohercegovačkih šuma, koje govore o značaju prijateljstva u životima svakoga od nas.

U subotu, 7. decembra sa početkom u 11 sati će biti upriličena 11. smotra dramskog stvaralaštva vrtića i škola Zeničko-dobojskog kantona. Ova Smotra će jedanaesti put okupiti vrtićku i školsku djecu iz cijelog Ze-do kantona i još jednom pokazati značaj stvaranja ljubavi prema teatarskoj umjetnosti.

Programi koji se održavaju u okviru 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2019. realizuju se kao dio programskih aktivnosti 2. zimskog festivala „Zenica Adventure“ u partnerskoj suorganizaciji JP RTV Zenica i JU BNP Zenica.