Novosti

Sri, 18. 12. 2019.

Decembarske premijere i gostovanja "Ježeve kućice"


Predstava „Ježeva kućica“ koja je početkom decembra u okviru 5. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2019. imala svoju premijernu izvedbu u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u drugoj polovini mjeseca decembra će biti odigrana u tri bh. grada. „Ježeva kućica“ je nastala prema jednom od najznačajnijijh bh. tekstova za djecu autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.          

Ova predstava u formi mjuzikla je izvedena u srijedu, 18. decembra u 11 i u 13 sati pred publikom Kulturnog centra „Altindag“ u Visokom. Dan kasnije, u četvrtak, 19. decembra u 10 i 11 sati, ista predstava će biti premijerno izvedena u Centru za kulturu Zavidovići, a u subotu, 28. decembra u 15 sati, predstava „Ježeva kućica“ će biti premijerno izvedena pred publikom Kulturno-sportskog centra Kakanj.

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.