Novosti

Pon, 13. 1. 2020.

Sarajevska premijera predstave "Othello"


Sarajevska publika večeras, 13. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo ima priliku premijerno pogledati koprodukcijski projekat „Othello“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Makedonskog narodnog teatra Skoplje i Produkcije Peripetija iz Skoplja, prema čuvenoj tragediji Williama Shakespearea i u režiji Nine Nikolić. Predstava je prethodno imala svoje premijerne izvedbe u Zenici sredinom novembra 2019. godine u okviru 10. noći teatra BiH, te početkom mjeseca decembra u Skoplju. Autorski tim projekta „Othello“ čine saradnice i saradnici iz pet evropskih zemalja – Sjeverne Makedonije, Srbije, Grčke, Velike Britanije i Bosne i Hercegovine.

Kako je izjavila dramaturginja predstave Tamara Baračkov: „Ovo čitanje Othella karakteriše radikalan pristup Shakespeareovom jeziku i stilu, što je možda i najočiglednija intervencija na tekstu. Željeli smo istražiti na koji način i u kojoj mjeri transformacija jezika i “prevođenje” u savremeni govor može uticati ne samo na izvorni Šekspirov rukopis, već i na pitanja koje drama nudi. Jezik je, tako, postao ogoljen, direktan i lišen poetičnosti, čime su akcentovane i naglašene, i danas, aktuelne teme. Ipak, u određenoj mjeri, poetičnost je zadržana samo u Othellovom načinu govora, što je još jedna njegova distinkcija, detalj koji ovaj lik izdvaja od ostalih. Također, potezom da bosanski i makedonski glumci igraju uloge svako na svom maternjem jeziku, dodatno se razvija poigravanje govorom, te pitanje komunikacije i međusobnog razumijevanja.“

U predstavi igraju glumci i glumice Enes Salković, Saša Handžić, Darja Rizova, Gjorgji Jolevski, Zlatan Školjić, Aleksandar Gjorgjevski, Dženana Džanić, Tamara Miličević-Stilić, Aleksandar Mihajlovski i Aksel Mehmed. Za scenografkinja predstave je bila zadužena Višnja Vujović iz Beograda, za kostimografiju Ivana Karamfilovska Ugurovska iz Skoplja, a muziku je komponovao Duke Bojadziev, također iz Skoplja. Dizajn scenske rasvjete je povjeren Chrisu Jaegeru iz Velike Britanije, dok je scenski pokret bio povjeren Dimitrisu Sotiriju iz Atine.