Novosti

Uto, 26. 5. 2020.

U ponedjeljak počinje 19. festival bh. drame Zenica 2020 – online


Povodom nastupajućeg 19. festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2020 – online, koji se ove godine održava od 1. do 7. juna, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Festivala i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić i rediteljica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lajla Kaikčija.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta i direktor Festivala Miroljub Mijatović je istakao kako je ove godine poseban izazov održati Festival bosanskohercegovačke drame koji ima prvenstveno za cilj promociju bosanskohercegovačkog dramskog stvaralaštva. Na tom tragu je i ove godine odlučeno koncipirati Festival koji se održava online i koji je najvećim dijelom posvećen dramskim autoricama i autorima u Bosni i Hercegovini. I ove godine, prema riječima Mijatovića, u okviru Festivala će biti upriličen bogat Prateći i Glavni program Festivala. U okviru Pratećeg programa će biti upriličene promocije knjiga i časopisa, panel-diskusije, izložbe, okrugli stolovi. Kako ove godine u okviru Festivala bh. drame neće biti klasičnog i neposrednog kontakta sa publikom, ovogodišnji Glavni program Festivala će sadržavati scenska čitanja dramskih tekstova bosanskohercegovačkih autorica i autora. Odabiru tekstova je prethodio Konkurs za najbolji dramski tekst koji je objavljen prethodne godine u aprilu, te će tako u okviru Glavnog programa biti upriličeno i scensko čitanje nagrađenog dramskog teksta. Jedina nagrada koja će na ovom Festivalu biti dodijeljena je Nagrada za životno djelo „Adem Ćejvan“. U selekciju narednog Festivala će moći ući sve predstave koje su odigrane u periodu od održavanja prethodnog, 18. festivala bh. drame, pa do narednog, 20. festivala bh. drame. Svi festivalski sadržaji će biti dosupni na Youtube kanalu BNP Zenica od datuma premijernog prikazivanja naznačenog u festivalskom Programu.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić je izjavio kako nas ove godine u okviru Festivala kojem je moto „Drugačiji“ očekuje mnoštvo zanimljivog sadržaja u okviru Pratećeg programa koji će biti dostupan online. Prema riječima Džafića, od 1. do 7. juna će biti upriličene promocije tri knjige, dva časopisa zatim izložbe pozorišnih fotografije, te In memoriam kolegi Nedžadu Fejziću, kao i najava filma o 70 godina postojanja Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Također, bit će upriličen Forum mladih bh. dramatičara i izuzetno zamimljiv program Festivali u doba pandemiju u okviru kojeg su razmijenjena regionalna iskustva festivalskih radnika u vrijeme pandemije.

Rediteljica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Lajla Kaikčija je izjavila kako će većina tekstova biti pročitana na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, a za publiku će biti dostupna online putem. Kaikčija je načinila ovogodišnju selekciju dramskih tekstova koji će biti pročitani. Prvog dana Festivala će biti upriličeno gledanje predstave „Zagrljenici“ Sarajevskog ratnog teatra – SARTR, koja je jedna od najnagrađivanijih predstava na Festivalu bh. drame, a ostalih šest dana će biti upriličena čitanja dramskih tekstova. U scenskim čitanjima dramskih tekstova učestvuju sve glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Posljednjeg dana Festivala će biti upriličeno čitanje nagrađenog dramskog teksta.

Svi programi 19. festivala bosanskohercegovačke drame će biti dostupni na Youtube kanalu BNP Zenica. Medijski pokrovitelj Radio-televizija Zenica će reemitovati sve festivalske programe, a dio programa će biti reemitovan i u okviru programa FTV i BHT1.