Novosti

Uto, 16. 6. 2020.

Predstava "Ukulele jam" selektovana za 7. festival "Novi tvrđava teatar" u Novom Sadu


Nakon što je predstava „Ukulele jam“ prema romanu Alena Meškovića, u režiji Dine Mutafića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica selektovana za 39. pozorišne/kazališne igre BiH U Jajcu, ista predstava je selektovana za 7. festival „Novi tvrđava teatar“ u Novom Sadu. Ambijentalni pozorišni festival „Novi tvrđava teatar“ će se ove godine održati od 4. do 8. septembra u Novom Sadu.

Predstava „Ukulele jam“ je premijerno izvedena za 70. rođendan Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, 25. februara. U predstavi igra cjelokupan glumački ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica uz stalne saradnice i saradnike, te uz gostujućeg glumca Zijaha Sokolovića.

„Ukulele jam“ je predstava o odrastanju i formiranju identiteta u periodu devedesetih kada je jedini važan identitet bio onaj nacionalni. Glavni junak, tinejdžer Miki, neizmjerno se radovao ljetu 1992. kada će konačno napuniti petnaest godina, početi izlaziti u grad, prvi put se poljubiti, a njegov brat Neno konačno će se vratiti sa studija u Sarajevu. Međutim tog ljeta '92, Neno je odveden u logor, a Miki zajedno sa svojim roditeljima završava u izbjegličkom kampu u Hrvatskoj.