Novosti

Pon, 7. 9. 2020.

Otvorena izložba u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica


U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je otvorena  izložba fotografija u petak, 4. septembra. Izložba se realizuje kroz projekat „Omnibusi mladih dramaturga iz Evropske unije i Bosne i Hercegovine“ kojeg realizuje konzorcijum kojeg čine „Banjalučko studentsko pozorište“ i AAP Electronic iz Banjaluke, a uz podršku Delegacije Evropske unije u BiH/Specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Izložba je koncipirana kao putujuća metafora zastave Evropske unije, tako da će, osim Zenice, priliku da je pogledaju imati i građani Jajca u Domu kulture, Novog Grada u Kulturno-obrazovnom centru, Banjaluke u Studentskom pozorišti, te Sarajeva u Pozorištu mladih, i to u okviru festivala: „Kestenburg rimajnder“, „Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu“, kao i „Juventafest“.

Autor fotografija Aleksandar Čavić je ovim putem izjavio:  „Učešće u ovom projektu je bilo sasvim novo iskustvo i veliki izazov da za dvadeset minuta napravim fotografije, koje će vjerodostojno prikazati scene predstava, koje su mladi dramaturzi i glumci pripremili u roku od dvadeset i četiri časa. Cilj mi je bio da zabilježim i pokažem emociju i zanos, energiju koju ti mladi ljudi imaju dok stvaraju. Te emocije su naročito izražene kod mladih koji predstavljaju svoje stvaralaštvo koje je tek nastalo i nadam se da sam uspio u tome da to sve zabilježim.“