Novosti

Sri, 9. 12. 2020.

U nedjelju premijera predstave "Most"


Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Most“ prema tekstu Jetona Neziraja, u režiji Miroljuba Mijatovića i Ermine Nišić i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica i reditelj predstave Miroljub Mijatović, rediteljica predstave Ermina Nišić, članice i član Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Amina Salihović, Ana-Marija Jurić i Harun Milak, koji igraju u predstavi „Most“.

Miroljub Mijatović, direktor BNP-a i reditelj predstave, izjavio je kako je rad na ovoj omladinskoj predstavi, koja okuplja petnaest polaznica i polaznika DOL scene, počeo prije pandemije. Kako je Mijatović istakao, bilo je zahtijevno nastaviti proces rada na predstavi koja u prvobitnoj zamisli uključivala mnogo više fizičkog kontakta. Konačni proizvod će publika imati priliku vidjeti na premijernoj izvedbi u nedjelju i radi se o tekstu Jetona Neziraja koji podsjeća na „Romea i Juliju“, što zbog same simbolike mosta, što zbog borbe da se realizuje ljubav i pomire posvađana sela. Mijatović je još napomenuo da VI IFET jeste dosta posvećen i omladinskoj populaciji, te da omladina ima priliku pogledati dosta zanimljivih predstava koje su namijenjene ovoj uzrasti.

Rediteljica predstave Ermina Nišić  je istakla da je uvijek veliko zadovoljstvo raditi predstavu sa djecom i mladima Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kako je naglasila Nišić, kroz proces rada na ovoj predstavi, veliko je iskustvo upoznati želje i potrebe mladih u vrijeme pandemije, ali i njihovu predanost pozorištu i predstavi.

Članice i član Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a Amina Salihović, Ana-Marija Jurić i Harun Milak, koji igraju u predstavi „Most“ su se zahvalili rediteljima na podršci i lijepom procesu rada na nastanku nove predstave, koja je za njih novo iskustvo, ali i umjetnički bijeg od pandemijske svakodnevnice.

Premijerna izvedba predstave će biti upriličena u nedjelju, 13. decembra u 18 sati u okviru VI internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2020.

U predstavi igraju članice i članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene: Adna Čolić, Ema Duraković, Sara Džanić, Armen Hodžić, Zaim Ibrahimagić, Ana-Marija Jurić, Ajna Kadrić, Dea Kalinić, Harun Milak, Mak Nizamić, Uma Nizamić, Lorena Palavra, Amina Salihović, Evhad Sivac, Lajla Šarić. Koreografiju predstave potpisuje Semir Šerić.