Novosti

Pon, 21. 12. 2020.

"Sakati Billy sa Inišmana" sutra premijerno na sceni BNP-a


Povodom nastupajuće premijerne izvedbe predstave „Sakati bili sa Inišmana“ prema tekstu Martina McDonagha, u režiji Predraga Štrbca i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, danas je održana konferencija za medije u prostorijama zeničkog BNP-a.  Predstava će biti premijerno izvedena u utorak, 22. decembra u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, reditelj predstave Predrag Štrbac, glumice i glumci iz ansambla predstave Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Tamara Miličević-Stilić.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao kjako je ovo četvrta premnijerna izvedba u 71. sezoni koja je počela u septembru ove godine koja je zbilja teška i zahtjevna za rad pozorišnih ustanova. Sam proces rada na predstavi je ekipu iz ovog pozorišta podsjetio na to kako je raditi u neko vrijeme koje je sretno i nimalo slično ovome u kojem trenutno živimo. Kako je Mijatović izjavio, ovaj projekat je zanimljiv i po tome što ansambl predstave ujedinjuje angažman najmlađe članice Tamare Miličević-Stilić, koja je trenutno pripravnica, i angažman glumca Mugdima Avdagića koji je otišao u zasluženu penziju, a koji još igra u predstavama Zeničkog pozorišta.

Reditelj predstave „Sakati Bili sa Inišmana“ Predrag Štrbac je povodom nastupajuće premijerne izvedbe izjavio kako je sretan što ima priliku nakon dvanaest godina ponovo da radi u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, koje se ističe po dobrim glumcima koji su spremni na kvalitetnu saradnju i predan rad. Prema riječima reditelja Strbca, tekst Martina McDonagha u dosta elemenata podsjeća na balkansku priču i crno-humornim elementima osvaja kako čitatelje, tako i gledatelje predstave.

Glumice i glumci iz ansambla predstave su se zahvalili upravi Pozorišta i reditelju na uspješnom i lijepom procesu rada u teškim pandemijskim uvjetima, te su naglasili da ova predstava donosi zanimljivu i lijepu pozorišnu priču na scenu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima glumica i glumaca iz ansambla predstave, Bosansko narodno pozorište Zenica je zasigurno pozorišna ustanova koja mnogo radi, a to se pokazalo i u ovim pandemijskim uvjetima gdje je BNP imao čak četiri premijerna naslova za četiri mjeseca.

Prva reprizna izvedba predstave je rezervisana za utorak, 29. decembra u 19.30 na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.