Novosti

Sri, 20. 1. 2021.

Petak u znaku izvedbe "Savršenog proizvoda" u BNP-u


Nakon uspješne festivalske izvedbe predstave u Istočnom Novom Sarajevu i dodijeljene nagrade glumici Anđeli Ilić, predstava „Savršen proizvod“ će biti izvedena na matičnoj sceni u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u petak, 22. januara u 19.30 sati.

Predstava „Savršen proizvod“ rađena je po motivima dva dramska teksta. U pitanju je tekst “Meso” hrvatske spisateljice Lane Šarić i „Zanat gđe Vorn“ Bernarda Showa. Oba teksta govore o kompleksom odnosu roditelja i djece, te kako je zapravo malo roditelja koji neće pokušati određivati živote svoje djece, s manje ili više pritiska. Oba pisca, mada pripadaju različitim epohama, izvanredno uočavaju i definiraju roditeljske frustracije koje oni “rješavaju” preko svoje djece, u ovom slučaju gotovo brutalnim pritiscima majke na kćer. U jednom slučaju dijete posustaje i, naizgled, posluša majku, a u drugom se pobuni od samog početka. U kontekstu “novog doba” kći mora shvatiti važnost novca, svojeg vanjskog izgleda i dobre udaje. Djevojčica mora postati “savršen proizvod”, u skladu s globalnim trendovima potrošačkog društva. Pritisak je prevelik, neki odabiru prostituciju, a predstava ne propušta uprijeti prstom u još jednu dimenziju, onu koja bi podrazumijevala unutarnje potrebe svakog čovjeka. U predstavi igraju: Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić.

Povodom obilježavanja 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će odigrane tri predstave. U subotu, 23. januara u 18 sati će biti izvedena predstava „Talas hladnog vremena“ u režiji Miroljuba Mijatovića. Dan kasnije, 24. januara u 18 sati će biti odigrana predstava „Most“, također u režiji Miroljuba Mijatovića. U ponedjeljak, 25. januara  u 18 sati na rođendan Dječije, omladinske i lutkarske scene zeničkog BNP-a, bit će odigrana gostujuća predstava „Tobija“, u režiji Marija Drmaća i u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se organizuju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim preporukama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona.