Novosti

Pon, 5. 4. 2021.

Predstave za djecu i odrasle na ovosedmičnom repertoaru zeničkog BNP-a


U okviru ovosedmičnog rasporeda Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će odigrane tri predstave.

Već u utorak, 6. aprila u 18.30 sati bit će izvedena predstava „Pukotina“ prema tekstu Ivane Simić-Bodrožić, u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Glumački ansambl predstave sačinjava pet glumica BNP-a: Uranela Agić, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić, koje igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga, izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd. Predstava tematizira položaj žena u posttranzicijskom društvu, njen odnos unutar porodice, društva, situacije u kojima se svakodnevno susreće sa svim onim ulogama koje kao žena ima – supruga, sestra, majka, zaposlena žena… U predstavi „Pukotina“ smjenjuju se i miješaju elementi drame i monodrame, farse i burleske, igrokaza i mjuzikla, a ima čak i elemenata teatra sjenki i dokumentarističkog teatra.

U četvrtak, 8. aprila u 18.30 će biti izvedena druga ovosedmična predstava „Savršen proizvod“, u režiji Miroljuba Mijatovića i u korodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Teatra kabare Tuzla i Studentske scena Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli. U predstavi igraju: Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić. Predstava „Savršen proizvod“ rađena je po motivima dva dramska teksta. U pitanju je tekst “Meso” hrvatske spisateljice Lane Šarić i „Zanat gđe Vorn“ Bernarda Showa. Oba teksta govore o kompleksom odnosu roditelja i djece, te kako je zapravo malo roditelja koji neće pokušati određivati živote svoje djece, s manje ili više pritiska. Oba pisca, mada pripadaju različitim epohama, izvanredno uočavaju i definiraju roditeljske frustracije koje oni “rješavaju” preko svoje djece, u ovom slučaju gotovo brutalnim pritiscima majke na kćer. U jednom slučaju dijete posustaje i, naizgled, posluša majku, a u drugom se pobuni od samog početka. U kontekstu “novog doba” kći mora shvatiti važnost novca, svojeg vanjskog izgleda i dobre udaje. Djevojčica mora postati “savršen proizvod”, u skladu s globalnim trendovima potrošačkog društva. Pritisak je prevelik, neki odabiru prostituciju, a predstava ne propušta uprijeti prstom u još jednu dimenziju, onu koja bi podrazumijevala unutarnje potrebe svakog čovjeka.

U subotu, 10. aprila će biti upriličena izvedba lutkarske predstave za djecu „Psić boje neba“ autora Nadje Vasileve i Darka Kovačovskog. Prema riječima reditelja Kovačovskog „Psić boje neba“ je „predstava koja govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U predstavi ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“ Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka.  U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Milićević-Stilić i Igda Jarić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.