Novosti

Pet, 5. 11. 2021.

U subotu premijera predstave "Siročad"


Povodom premijerne izvedbe predstave „Siročad“ prema tekstu Denissa Kellyja, u režiji Ivana Plazibata, Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je održana konferencija za medije. Premijerna izvedba predstave je zakazana za subotu, 6. novembar u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Na konferenciji za medije su govorili: direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović, reditelj predstave Ivan Plazibat, dramaturginja predstave Nedžma Čizmo, glumci iz ansambla predstave: Zlatan Školjić i Enes Salković.

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je izrazio radost zbog činjenice da Bosansko narodno pozorište Zenica svoju 72. sezonu počinje premijernom izvedbom predstave „Siročad“. Direktor Mijatović je istakao da su dogovori sa rediteljem Plazibatom počeli u jeku pandemije i da je velika radost što predstava doživljava svoju premijernu izvedbu uprkos svim poteškoćama izazvanim pandemijskim uvjetima.

Reditelj predstave Ivan Plazibat je istakao da mu je ovo prva saradnja sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i prva režija koju potpisuje u ovoj pozorišnoj kući. Plazibat je izrazio zadovoljstvo izuzetno angažovanim i predanim ansamblom predstave koji čine glumica Snežana Vidović i glumci Zlatan Školjić i Enes Salković. Prema riječima Plazibata, predstava ukazuje na ozbiljne anomalije društva u kojem je mržnja sveprisutna, a koja je opet ispričana u žanru pozorišnog trilera. Predstava propituje jednostavne i svakodnevne teme, a intenzivno se bavi pitanjem govora mržnje, jer svo zlo i nasilje ima začetak u verbalnom diskursu.

Dramaturginja predstave Nedžma Čizmo također prvi put sarađuje sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i ovom prilikom je izrazila zadovoljstvo što je prva saradnja upravo rad na ovom pozorišnom komadu. Čizmo je istakla da je ovaj projekat bio takve vrste da su svi saradnici imali slobodu, a da su opet bili ujedinjeni u jednoj ideji. Dramaturginja je istakla činjenicu da je u današnje vrijeme govor mržnje itekako prisutan osobito zbog činjenice da društvene mreže pružaju još veći prostor za iskazivanje govora mržnje.

Glumci iz ansambla predstave „Siročad“ Zlatan Školjić i Enes Salković su iskazali zadovoljstvo zbog rada na ovoj predstavi, te su istakli da je ovo predstava u kojoj se govori o mržnji, ali i o snazi ljubavi, jer ljudi iz ljubavi čine najveće ekstreme koji često stvore mržnju.

Scenografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a kostimografiju Lejla Hodžić. Kompozitor predstave je Petar Biblija, a izbor muzike potpisuje Ivan Plazibat. Lekturu potpisuje Merima Handanović, a inspicijent u predstavi je Abidin Čolaković.

Premijerna izvedba predstave je zakazana za sutra, 6. novembra u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, a prva repriza će biti upriličena već u utorak, 9. novembra u 19.30 sati.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.