Novosti

Uto, 23. 11. 2021.

"Sedam strahova" na festivalima u Brčkom i Subotici


Višestruko nagrađivana predstava „Sedam strahova“ nastala prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa XX festivalom bosanskohercegovačke drame Zenica 2021. ove sedmice ima svoja dva festivalska izvođenja u Brčkom i u Subotici.  U srijedu, 24. novembra u 19.30 sati u Domu kulture Brčko u okviru 38. susreta pozorišta/kazališta u BiH u okviru Takmičarskog programa bit će izvedena zenička predstava „Sedam strahova“. Ista predstava će biti izvedena u subotu, 27. novembra u 19 sati na Sceni Jadran u Subotici u okviru Festivala Desire Subotica 2021. u okviru Takmičarskog programa.

Prema riječima rediteljice Selme Spahić i dramaturginje Emine Omerović: „Predstava 'Sedam strahova' psihološki je triler u kojem publika, kao i glavni junak Besim, neće biti sigurna šta vidi, a šta joj se priviđa. Nakon devet mjeseci depresije zbog ženinog odlaska, u Besimov život ulazi Mirna Ranković, kćerka njegovog bivšeg kolege novinara Aleksandra Rankovića koji je misteriozno nestao. Od tog trenutka, za Besima nema povratka nazad u banalnu svakodnevnicu od koje je toliko dugo u životu bježao. (...) Od osobe koja je promatrala život sa strane, Besim postaje glavni junak koji mora riješiti misteriju kako bi ponovo vratio svoj život u ravnotežu. A svijet će napraviti razmještaj i sve će ponovo biti po starom.“

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović. Dramatizaciju potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret zadužen Thomas Steyaert.