Novosti

Uto, 23. 11. 2021.

Saopštenje


Direkciji Susreta pozorišta/kazališta Brčko;

Bosansko narodno pozorište Zenica primilo je od članica i članova ansambla, kao i svojih saradnica i saradnika na predstavi Sedam strahova dopise u kojima su nas izvijestili da pojedinačno povlače svoje sudjelovanje u takmičarskom dijelu Festivala, kao i u svim aktivnostima vezanim za isti.

Bosansko narodno pozorište Zenica uvijek je bila institucija koja je uposlenicama i uposlenicima, kao i saradnicama i saradnicima davala sigurnost i stvarala atmosferu za sigurno i kreativno djelovanje. Iznenađeni smo odnosom zvanične direkcije Festivala koja ni na koji način ne nastoji promijeniti klimu ovogodišnjeg izdanja, nego na službenim internet stranicama objavljuje tekstove koji su uvredljivi i na svaki način pokušavaju diskreditirati glumce/glumice i njihove stavove nazivajući ih „galamdžijama koji često i u privatnom životu glume“. Također, smatramo nemoralnim i nečasnim, te oštro osuđujemo nazivanje člana ansambla naše predstave Ermina Brave profiterom koji nastoji namicati novac preko dijela nevladinog sektora a vezano za seksualno nasilje nad ženama, u svrhu vlastite promocije.

Kao institucija saglasni smo sa odlukama umjetnika koji su radili na našoj predstavi, kao i sa svim drugim pozorišnim stvaraocima koji su se ove godine izuzeli iz mogućnosti odlučivanja žirija o njihovom radu.

Smatramo da publika ne bi smjela ostati uskraćena za gledanja predstava, ali smo vas dužni obavijestiti da se Bosansko narodno pozorište Zenica i kompletan ansambl predstave Sedam strahova isključuje iz eventualnog razmatranja za nagrade, kao i svih propratnih festivalskih aktivnosti.

Srdačno i s poštovanjem,

 Miroljub Mijatović, direktor

Bosansko narodno pozorište Zenica

i ansambl predstave „Sedam strahova“