Novosti

Pet, 18. 2. 2022.

U Zenici preminula glumica Šefika Korkut-Šunje


Obavještavamo teatarske umjetnike i publiku, stvaraoce i ljubitelje kulture i umjetnosti, te sve građane i cjelokupnu javnost u Bosni i Hercegovini i šire, da je 17. februara 2022. godine prestalo da kuca srce dugogodišnje članice glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, prvakinje drame, glumice Šefike Korkut-Šunje. 

Šefika Korkut-Šunje je rođena 1933. godine u Travniku. Nakon završene Glumačke škole u Sarajevu i dvogodišnjeg angažmana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku, postala je članica glumačkog ansambla BNP-a Zenica. U njemu je ostala od 1956. do odlaska u mirovinu 1991. godine. I nakon toga igrala u predstavama Zeničkog teatra u kojem je ukupno tumačila više od 170 uloga. Njena glumačka ostvarenja svoju su umjetničku i društvenu valorizaciju dobila, između ostalog, nekolicinom društvenih priznanja među kojima su Plaketa i Nagrada grada Zenice, te glumačkim nagradama od kojih je najznačajniha Nagrada „Adem Ćejvan“ za doprinos razvoju bosanskohercegovačke teatarske umjetnosti. Značajan doprinos dala je, također, radu i razvoju Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, kojom je rukovodila četiri godine i u tom periodu režirala deset predstava za djecu.

Njen odlazak sa ovog svijeta predstavlja nenadoknadiv gubitak za bosanskohercegovačko glumište, teatarsku umjetnost i kulturu u cjelini. 

Komemorativni skup povodom smrti Šefike Korkur-Šunje bit će održan u subotu, 19. februara 2022. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica sa početkom u 10 sati. Dženaza će biti obavljena u Zenici istoga dana u 12.45 sati na Gradskom groblju Crkvice.