Novosti

Pon, 21. 2. 2022.

Tri predstave zeničkog BNP-a u posljednjoj sedmici februara


U posljednjoj sedmici mjeseca februara u Bosanskom narodnom pozrištu Zenica bit će izvedene tri predstave za djecu i odrasle. 

U utorak, 22. februara u 18 sati bit će izvedena predstava za djecu „Talas hladnog vremena“ prema tekstu Čarlsa Veja, u režiji Miroljuba Mijatovića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Kako ističe reditelj: „'Talas hladnog vremena' je dramski tekst o tišini koja je zavladala u selima. Na osnovu njega, gradili smo predstavu koja će govoriti o kulturi. O potrebi za umjetnošću koja nam sugeriše načine na koje možemo izraziti svoja osjećanja. O našim precima, o našim korijenima, o životu na selu. U ne tako dalekoj prošlosti na selu je radio veliki broj ljudi. I živio od poljoprivrede. U posljednje vrijeme, ekonomske promjene u društvu dovele su do toga da je briga o poljoprivrednim imanjima, seoskim farmama, spala na jednu ili dvije osobe, najčešće starije, i onemoćale. Mnoge su farme postale izolovana mjesta. A nekada je na njima vrvjelo od života... Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani, vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić, Adna Hasanić i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena i Mensur Begičević.

Dan kasnije, u srijedu, 23. februara u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevande, u režiji Saše Peševskog. Kako ističe sam autor teksta Dario Bevanda: „'Pink Moon' je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock-opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažirana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu.“ Osim rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajedno sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

U subotu, 26. febrauara u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava „Seda, strahova“ prema tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima rediteljice Selme Spahić i dramaturginje Emine Omerović: „Predstava 'Sedam strahova' psihološki je triler u kojem publika, kao i glavni junak Besim, neće biti sigurna šta vidi, a šta joj se priviđa. Nakon devet mjeseci depresije zbog ženinog odlaska, u Besimov život ulazi Mirna Ranković, kćerka njegovog bivšeg kolege novinara Aleksandra Rankovića koji je misteriozno nestao. Od tog trenutka, za Besima nema povratka nazad u banalnu svakodnevnicu od koje je toliko dugo u životu bježao. Neobjašnjivi događaji kao što su čudne slučajnosti koje nam se pričinjavaju, usputne rečenice u kafani za koje imamo osjećaj da se odnose na nas, pogledi stranaca na ulici koji znaju nešto o nama, pojave duhova, demona i ostalih fantastičnih bića – iskustva su koja doživljava Besim, a zajedno s njim i publika. Postoje liduhovi?Da li je Aleksa zaista vidio Perkmana u rudniku? Kako je nestao? Ko je žena s krvavim očima? Možemo li vidjeti strahove golim okom? Samo su neka od pitanja koja će pratiti Besima, ali i publiku na ovom putovanju ka podsvjesnom svijetu našeg društva. Od osobe koja je promatrala život sa strane, Besim postaje glavni junak koji mora riješiti misteriju kako bi ponovo vratio svoj život u ravnotežu. A svijet će napraviti razmještaj i sve će ponovo biti po starom.“ U predstavi igraju: Ermin Bravo, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Lana Delić, Selma Mehanović, Uranela Agić, Snežana Vidović, Siniša Vidović, Enes Salković, Muhamed Bahonjić i Predrag Jokanović. Dramatizaciju potpisuju Emina Omerović i Selma Spahić. Za scenografiju je bila zadužena Mirna Ler, a za kostimografiju Lejla Hodžić. Muziku predstave potpisuju Nedim Zlatar i Leonardo Šarić, dok je za scenski pokret bio zadužen Thomas Steyaert.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa higijensko-epidemiološkim mjerama.