Novosti

Pon, 14. 3. 2022.

Četiri izvedbe zeničkog BNP-a u tekućoj sedmici


U tekućoj sedmici u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti upriličene četiri izvedbe dvije predstave za djecu i odrasle. 

Već sutra, 15. marta u 19.30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pzorišta Zenica bit će upriličena izvedba predstave „Sakati Billy sa Inišmana“ prema tekstu Marina McDonagha, u režiji Predraga Štrbca.  Prema riječima reditelja Predraga Štrbca „'Sakati Billy sa Inišmana'  vesela je crna komedija o bijegu: od sredine kojom se čovjek ne zadovoljava, od strahova, od spoznaje prolaznosti i promašenosti sopstvenih života, od siromaštva, nedostatka ljubavi, čamotinje svakodnevice, bolesti i smrti…Ali ne, ne brinite – Sakati Billy je sve samo ne turobna priča. To je priča o ljubavi i požrtvovanosti, o jednoj mački i jednoj guski, tucetu jaja i jednom kamenu. O najslađim bombonama na svijetu. O ajkulama. O jednom filmu i djevojci sa zelenim zubima...“ U predstavi igraju:  Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić.

Predstava „Idemo na izlet“, koja je nastala kao autorski projekat Branislava Trifkovića, u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će u ovoj sedmici izvedena u čak tri termina. Ovu predstava će biti izvedena u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u srijedu, 16. marta u 13 sati, zatim u četvrtak, 17. marta u 10.30 sati i u četvrtak, 17. marta u 18 sati. Prema riječima Reditelja Branislava Trifkovića: „Predstava ‘Idemo na izlet’ je sasvim realna priča, koja nažalost u stvarnom životu sve više može da nam liči na bajku. Sve manje imamo vremena za našu djecu i zaboravljamo ili smo skroz zaboravili da se igramo sa njima i prepuštamo ih internetu, mobilnim telefonima, videoigricama, itd. Dakle u ovoj predstavi, koja je sto posto na zemlji, bez imalo fikcije, pokušaćemo da se pozabavimo našom djecom i nama samima, kroz igru i druženje. Priča, vrlo jednostavna, prati tri mame, tri drugarice, koje sa svojom djecom odlaze biciklima na izlet i tamo u prirodi, ova vesela šestorka, provodi jedan dan i noć. Tekst za ovu predstavu je kolaž pjesmica, koje su uglavnom, uzete iz knjiga naših osnovaca iz nižih razreda, praćen muzikom i fotografijama prirode BiH, Zenice i okoline koje se projektuju pomoću grafoskopa, aparata koji je uveliko zaboravljen.“ Glumačku ekipu predstave čine glumice zeničkog BNP-a: Anđela Ilić, Lana Zablocki i Adna Hasanić.