Novosti

Uto, 22. 3. 2022.

Predstave Mirjane Karanović u BNP-u povodom Svjetskog dana pozorišta


Višestruko nagrađivana predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“ prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena u dva termina na kraju tekuće sedmice. Povodom Svjetskog dana pozorišta, zenička publika će ovo predstavu imati priliku pogledati u subotu, 26. marta i u nedjelju, 27. marta u 19.30 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Ova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je učestvovala na jedanaest međunarodnih teatarskih festivala i dobitnica je čak devet festivalskih nagrada. Predstava govori o ženi u četrdesetim godinama i tinejdžeru, koji se slučajno sreću u javnom toaletu i pokušavaju ispričati jedno drugom vlastite živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka – sin, otac – kćerka, brat – sestra i ljubavnica – ljubavnik, pokazuju se kao jedine istine koje je o samom sebi moguće izreći.

„Kada sam prvi put pročitala ovaj tekst, preplavile su me emocije koje izbijaju iz njega. Prepoznala sam u njemu slojeve moje duše. Moje tuge, strahove, čežnje, praznine koje ostaju iza ljudi koje sam voljela. U njemu sam prepoznala sva moja bića koja usporedo žive u meni. Djevojčicu koja čezne za pažnjom svog oca, prazninu majke koja više nema svog sina, neizmjernu ljubav djevojke prema bratu i žudnju zrele žene za životom. Ja nisam režirala ovu predstavu. Ova predstava je igra i mi smo igrači. Ona ništa ne objašnjava. Ona se otkriva. Ona se čuje i vidi i osjeća“, zapisala je o predstavi redateljica i glumica Mirjana Karanović.

Glumačku postavu čine Mirjana Karanović i Enes Salković. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Draško Adžić.