Novosti

Pet, 9. 9. 2022.

Zenički "Psić boje neba" na 25. susretima pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu


Lutkarska predstava „Psić boje neba“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u ponedjeljak, 12. septembra učestvuje u Takmičarskom programu 25. susreta pozorišta/kazališta lutaka u Bugojnu. Predstava će biti izvedena u Pozorišnoj dvorani u Bugojnu u 16.15 sati. 

Predstava govori o malom psu koji se rodio plave boje i  pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od stalnih problema. U tekstu ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst  predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim. „Psić boje neba“ bavi se univerzalnom temom borbe dobra i zla. Na idejnom planu, ova predstava nas, pored ostalog, „poučava“ da zlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim.

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadja Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. U predstavi igraju glumci Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Milićević-Stilić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.