Novosti

Sri, 21. 9. 2022.

BNP Zenica potpisalo protokol o saradnji sa 11 ustanova kulture na području Zeničko-dobojskog kantona


Povodom potpisivanja protokola o saradnji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa jedanaest ustanova kulture na području Zeničko-dobojskog kantona, danas je upriličena konferencija za medije u prostorijama zeničkog BNP-a. 

Protokol o saradnji podrazumijeva da se ustanove međusobno promoviraju prilikom gostovanja, kako u pisanim, elektronskim i printanim medijima, te svakom prilikom kada se pružaju informacije o zajedničkoj saradnji na eventualnim projektima. Ovaj protokol je Bosansko narodno pozorište Zenica potpisalo sa: Domom kulture Žepče, Općom bibliotekom „Muhamed Kantardžić“ Breza, Kulturno-sportskim centrom Kakanj, Domom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj, Općom bibliotekom Maglaj, Centrom za kulturu, sport i informisanje Olovo, Centrom za kulturu i obrazovanje Tešanj, Općom knjižnicom Usora, Centrom za kulturu i edukaciju Vareš, Centrom za kulturu i informisanje Visoko i Centrom za kulturu Zavidovići. 

Direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović je istakao da je potpisivanje ovakve vrste dvogodišnjeg protokola o saradnji ozvaničenje, podsticanje i nadograđivanje već postojećih saradnji sa kulturnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu. Kako je naveo Mijatović, Bosansko narodno pozorište Zenica se ovim protokolom obavezuje da bar dva puta odigra predstavu u institucijama kulture potpisnicama protokola ili da publika dođe u Bosansko narodno pozorište, gdje će biti prezentirani sadržaji. Takva vrsta saradnje podrazumijeva igranje bar jedne predstave za odrasle i jedne predstave za djecu. Mijatović je ovom prilikom istakao da se dijapazon saradnji može proširiti na razne vrste radionica i razovora sa dramskim pedagozima i glumcima. 

Direktor Kulturno-sportskog centra Kakanj Mirza Mušija je izjavio kako je višedecenijska saradnja sa Bosanskim narodnim pozorišta Zenica izrodila stvaranju samostalne produkcije teatarskih oblika i aktiviranja Dramskog studija i Škole glume.

Direktor Centra za kulturu Zavidovići Sanel Jalmanović  je istakao zadovoljstvo zbog ozvaničavanja saradnje ovakve vrste, podsjećajući da je ova ustanova zahvaljujući saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica oformilo vlastitu Školu glume, koji je proizašao u Glumački kamp. Ovaj projekat je izrodio saradnju sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj, Domom kulture „Edhem Mulabdić“ Maglaj i Domom kulture Žepče.