Novosti

Sri, 19. 10. 2022.

In memoriam Jagoda Buić (1930–2022)


Bosansko narodno pozorište se s tugom i izuzetnom zahvalnošću za umjetnički doprinos oprašta od uvažene Jagode Buić. 

Imamo čast da je cijenjena Jagoda Buić izradila Svečanu zavjesu – tapiseriju, za sadašnju zgradu Bosanskog narodnog pozorišta, koja se i danas zove po imenu autorice – Buićka. 

Jagoda Buić rođena je u Splitu 1930.godine. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittà u Rimu i povijest kostimografije u Cetro delle Arti e del cosume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama.

Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se od inzistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesa za mit i klasični svijet. 

Posljednjih godina izlagala je u Rabatu (fotografsko viđenje Maroka), u Sarajevu 2009. (instalacija u Collegiumu Artisticumu) u Zagrebu – u Glipoteci HAZU 2008. i u Muzeju za umjetnost i obrt (retrospektiva) 2010. godine. Predavala je kao gostujuća profesorica na Royal College of Art u Londonu te na Atlantic Center for the Arts na Floridi. Dobitnica je brojnih svjetskih i domaćih nagrada